Hergün sıcakların daha da arttığı yaz günlerinde terleme sonucu vücudumuzda bir hayli su oranı eksilmekte. bu eksikliği kapatmak için yeteri kadar su içmemiz önem arz ediyor.
Vücudumuz idrarın yanı sıra ter yoluyla da çokça su kaybeder. Ancak özellikle sıcak havalarda terleme miktarı normalin çok daha fazla üstüne çıkar
Yaz aylarında vücut daha hızla bir şekilde su kaybedebilir. Vücudun kaybettiği suyu yerine koymak için ise yeteri miktarda su içmek oldukça önemlidir.
Yaz Aylarında Bol Su İçin: Peki Ama Ne Kadar?
Sıcak havalarda kaybedilen suyu, su içerek tekrar vücudunuza almadığınız takdirde ne yazık ki “Vücudunuzun Suya İhtiyacı Var! Yeterli Miktarda Su İçmemenin Zararları” içeriğimizde bahsettiğimiz pek çok sağlık sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Yorgunluktan güneş çarpmasına, kramptan bilinç kaybına kadar pek çok sorunun kaynağında yaz mevsimindeki susuzluk olabilir.
Terleme miktarını efor, sağlık durumu, kıyafet gibi farklı pek çok etmen belirlediği için “Yaz aylarında kaç litre su içmeliyiz?” sorusunun herkes için geçerli tek bir yanıtı yoktur. Araştırmalara göre; normal zamanlarda yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerekir. Ancak yaz aylarında terleme nedeniyle vücut daha fazla su kaybettiği için, günlük su tüketim miktarının da artırılması şarttır
Bu nedenle, yaz aylarında belirli bir miktara bağlı kalmaktansa susuzluk hissini beklemeden düzenli aralıklarla su içmelisiniz Fakat bu noktada, bir anda fazla su içmemeniz gerektiğini de hatırlatmakta fayda var. Çünkü az su olduğu kadar çok su da vücudunuz için zararlı olabilir.
Yazın Neden Daha Fazla Su İçmelisiniz?
Terlemenin en önemli özelliği, yükselen vücut ısısını düşürmek ve serinleme sağlamaktır. Yani terlemeyi vücudun, doğal dengesini koruma çabası olarak açıklayabiliriz. Fakat yeterli miktarda su içmediğinizde terlemek, vücudun iç ısısını azaltmakta yetersiz kalabilir. Ancak bol su içerek terlemeyi normale döndürebilir Bu sayede vücut ısısını ideal derecede tutabilirsiniz. Bu arada yaz aylarında, daha çok idrara çıkmanıza ve daha fazla kaybetmenize neden olabilen şekerli içeceklerden ve alkolden kaçınmanız gerektiğini de belirtelim
Sıcak havalarda fiziksel efor sarf etmeden önce su içerek vücudunuza, dengesini sağlaması konusunda yardımcı olabilirsiniz. Ancak aktiviteleriniz esnasında idrar çıkışının artmaması için suyu yavaş yavaş içmelisiniz
Sıcakta yeterli su içmeden egzersiz yapmak, vücut ısısının çok yükselmesine, kalbin her atışında gönderdiği kan miktarının düşmesine, kan basıncının ve kaslara kan akışının azalmasına sebep olur7. Bu nedenle özellikle yaz aylarında spor yapıyorsanız su tüketimine daha fazla dikkat etmeniz şart.
Tüm bunların yanı sıra;
· Kolesterolün vücuttan atılmasını sağlayan baklagilleri bol tüketin,
· Kan şekeri dengesini ayarlamak için çok şekerli meyvelerden uzak durun,
· Tok tutan ve lifli olması sebebiyle sindirimi kolaylaştıran yulaf ezmesi tüketin,
· Ter ile vücuttan atılan mineralleri yerine koymak için doğal soda için,
· Tatlı tercihinizi şerbetli tatlılar yerine dondurmadan yana kullanın.
Ayrıca su oranı yüksek olan salatalık, şeftali, yoğurtlu kabak vb gibi besinleri tüketmenizde de fayda olduğunu belirtelim.