Erzincan halkı ve dışarıdan gelen her kesimin uğrak yeri olan Ekşisu, sular fışkıran noktaları ve doğal zenginlikleriyle hayret içerisinde bırakıyor. Doğanın Erzincan’a bir mucizesi olan bu alanın en çekici özelliklerinden biri şüphe yok ki şifalı suları. Burada yer alan çeşmelerden akan ve Böğert adıyla anılan maden suyu, çeşitli hastalıklara iyi gelmekte. Anemi, karaciğer, mide, bağırsak ve safra yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan bu sular, ziyaretçilere şifa dağıtıyor.

Fakat, oldukça yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan bu noktada sular, sadece maden suyu ile sınırlı değil. Farklı özelliklere sahip 5 ayrı su, hiçbir şekilde birbirine karışmadan varlığını sürdürmeye devam ediyor. 

Ayrıca alanda açığa çıkan bir de  gaz mevcut. Ekşisu’da otopark karşısındaki tel örgülerle kapalı binanın içerisinde bulunan ve açığa çıkan gazın, çevreye ve insanlara rahatsızlık vermemesi adına kapalı olduğu görülüyor.

İşte Ekşisu alanında bir mucize niteliğindeki o sular ve birbirinden farklı özellikleri;

1. Ekşisu (Maden Suyu)

İl merkezine 11 km uzaklıktaki bölgede bulunan ve Ekşisu adı verilen Böğert maden suyu,çeşmelerden akmakta ve sağlık yönünden oldukça önem taşımakta. Asitli olduğu için ekşimsi bir tada sahip olan bu su; anemi, karaciğer, mide, bağırsak ve safra yolları hastalıklarına iyi gelmekte.

2. Horhor Şifalı Havuz (Kükürtlü Su)

Ekşisu kaynağının yakınında bulunan ve bol miktarda kükürt içeren bu su, büyük bir oluktan kaynamakta. Miktarı ise dakikada 1 ton olarak hesap edilmektedir. Özelliği, sodyum, magnezyum ve, kalsiyum hidrokarbonatı iyonları ile bu su, ekşisudan daha müessir olup, mide bozukluktan, diyabet, çocukların yeme isteksizlikleri, karaciğer ve safra yolları hastalıktan tedavisi ve cilt hastalıklarına iyi gelmekte. 

3. Erzincan Ilıcası ( Sıcak Su)

Ekşisu yakınındaki kaplıca, 33 derecelik ısıya sahip. Su banyosu şeklinde kullanılan kaplıca suyu, cilt, romatizma, damar sertliği ve kalp hastalıklarına iyi geliyor. Ilıca 12 adet kapalı havuzu ile hizmet vermekte. Daha sıcak bir kaplıca suyuna sahip olmak için sondaj çalışmaları da devam ediyor.

Öğrenciler öyle birşey yaptı ki Öğrenciler öyle birşey yaptı ki

4. Acı su;

Adı üzerinde olan bu su acımsı bir tada sahip. Geyikli yol ayrımında bulunan suyun özelliği ise depremlerle beraber zaman zaman akıp zaman zaman kesiliyor.

5. Tatlı su;

Ekşi suyun aktığı yerinden yarısından da tatlı su akıyor. Normal su, günlük kullandığımız tatlı tada sahip olan o su ekşi suya karışmadan akmaya devam ediyor.
 

Editör: Merve Kiraz