UV Işıkla %99,99 oranında tozu ortadan kaldırıyor! Robo S5 Pro Yeni Şarjlı El Süpürgesi Şimdi %35 İndirimde! UV Işıkla %99,99 oranında tozu ortadan kaldırıyor! Robo S5 Pro Yeni Şarjlı El Süpürgesi Şimdi %35 İndirimde!

Balıkların elektrik üretebilmesi ne kadar da muazzam bir yetenek. Üstelik bu becerilerini, çeşitli amaçlar için kullanıyorlar. Elektrik ürettiği bilinen en yaygın türlerden biri yılan balığıdır.

BALIKLARIN ÜRETTİĞİ ELEKTRİĞİN FAYDALARI

Balıkların sahip olduğu elektrik sinyalleri, ışığın kısıtlı olduğu su altında onların; yön bulmasına, iletişim kurmasına ve avlarını bulmasına yardımcı olur. Yaklaşık 350 balık türü, elektrik sinyalleri üreten ve algılayan özel bir anatomik yapıya sahiptir. Ayrıca bu özellik yılan balıklarının hayatta kalma mücadelesinde önemli bir avantaj sağlamaktadır.

BALIKLAR NASIL ELEKTRİK ÜRETİR

Elektrikli yılan balığının elektrik üretimi, elektrik organı adı verilen organı sayesinde gerçekleşir. Bu organ, yılan balığının vücudunun alt kısmında uzanan uzun bir yapıdır.Elektrofiller, özelleşmiş hücrelerdir ve her biri negatif yüklü iyonlar (elektrik yükü taşıyan atomlar) biriktirebilir. Elektrik üretimi, elektrik organındaki elektrofillerin sinir sistemi tarafından kontrol edilen bir dizi işlemle gerçekleşir. Yılan balığı, kaslarını kasarak elektrofilleri sırayla aktive eder. Aktif hücreler, hızla pozitif yüklü sodyum iyonlarını içlerine çeker ve daha fazla negatif yük biriktirirler. Bu süreç, hücre içinde ve dışında oluşan elektrik potansiyel farkı nedeniyle elektrofillerin elektriksel olarak yüklü hale gelmesine yol açar.

BU ELEKTRİK BALIĞA ZARAR VERİR Mİ

Bu elektrik akımı balığa asla zarar vermez. Çünkü akımın çok kısa bir süre boyunca açığa çıkar. Ayrıca bu balıkların boyutu. Elektrikli balıkların çoğu, avlarından çok daha büyüktür. Aktardıkları elektrik küçük balıkları etkisiz hale getirmek için yeterliyken, büyük balıkları ve insanlara ciddi bir biçimde zarar vermez.Üstelik  elektrikli balığın elektrik organı, yağ ve bağ dokuları ile doludur. Bu dokular  da balığı kendi saldırgan taktiklerinden korur.

Editör: Yasemin Dülgeroglu