Bölgede artık yüzeye  kadar sızan petroller ekonomiye kazandırılmak için kimi neyi bekliyor bilemiyoruz ama size akademisyenlerin konu hakkındaki bilimsel verilerini sunabiliriz.

Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) akademisyenleri, 1926 ve 1930’lu yıllarda Maden Tetkik Arama (MTA) Müdürlüğü tarafından Bayburt’ta yapılan petrol arama çalışmalarını derinleştirdi. Bölgenin petrol rezervi açısından potansiyeli olduğunu belirleyen bilim insanları bölgede çalışma başlatılması talebinde bulundu.

“Erzincan’da Rus petrollerine eşdeğer petrol varlığına dair raporlar var”
Erzincan’da da petrol sızıntılarıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını aktaran Gümüşhane Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, “Bu çalışmanın devamında Erzincan ilinde aynı fay hattı üzerinde benzer jeolojik yapılar da var. Bununla ilgili yine MTA’nın hatta yabancı uzmanların hazırladığı raporlar var. Erzincan ili, Çayırlı ilçesindeki petrol sızıntılarının aslında Bakü ve Rus petrollerine eşdeğer olduğuna yönelik raporlar hazırlanmış. Dolayısıyla bu bölgede sondaj yapılıp petrolün çıkarılması neticesinde Rus petrolüne eşdeğer bir petrol çıkarabileceğini ve bölgedeki insanların ve şehirlerin bundan faydalanabileceği ile ilgili raporlar yayınlanmış. Bu da bizim şevk noktamız oldu. Bahsedilen bölgeler ile ilgili çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

“Sondajla birlikte petrolün yüzeye çıkarılması gerekiyor”
Bölgede petrolün kokusunun bile hissedilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Nafiz Maden, “Geçtiğimiz günlerde Bayburt ili merkeze bağlı Aşağı Çimağıl ve Orta Çimağıl köylerindeki sahalarda bir jeofizik ve jeolojik yüzey çalışmaları yapmak üzere Prof. Dr. Enver Akaryalı ile birlikte bölgeye gittik. Çünkü 1926 ve 1930’lu yıllarda bölgede yapılan petrol ihbarları üzerine MTA’nın çalışmaları vardı. MTA yaptığı çalışmalarda bu bölgede petrol sızıntısının olduğunu fakat bölgede petrol içerecek herhangi bir rezervuar kapanın olmadığını söylediler. Fakat biz yaptığımız çalışmada raporda bahsedildiğinin aksine farklı jeolojik yaşlara ait farklı yapıların olduğunu gözlemledik. Burada bir fay hattı mevcut ve yer altındaki rezervuardan petrol bu bölgede sızıyor. Bizim bu çalışmayı yapmaktaki amacımız şuydu: Bu bölgede TPAO’nun daha önce herhangi bir 2 boyutlu, 3 boyutlu sismik çalışması yok. Buraya TPAO’nun mühendislerini ve deneyimli uzmanlarını davet ederek detaylı çalışmalarla buranın petrol potansiyelinin ortaya koyulmasını amaçladık. Biz bölgeye gittiğimizde su üzerinde küçük sızıntılar olduğunu gördük. Daha detaylı çalışmalarda kaynağa yakın alanlarda daha büyük sızıntılar olduğunu gözlemledik. Hatta o bölgede petrolün kokusunu dahi hissedebiliyorsunuz, uzman olmanıza gerek yok. Dolayısıyla burada petrolün varlığını ortaya çıkarabilmek için nihayetinde bir sismik çalışma ve bunun sonucunda sondaj çalışmasıyla petrolün yüzeye çıkarılması gerekiyor” dedi.

Bölgede petrol kendiliğinden çıkıyor ama ilgilenen bulunmuyor (1)_1280x776

Tercan petrolleri ne olacak?

Şırnak’ın Cizre ilçesine 20 kilometre mesafede Gabar Dağı’nda bulunan ve Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın’ın ismi verilen petrol bütün ülkeyi heyecanlandırırken, Erzincan’ın Tercan ilçesi yakınlarında önceki yıllarda yapılan  keşfin yeniden gündeme gelmesine sebep oldu.

Gabar dağında günlük 100 bin varil kapasitesi petrolün yıllar öncesinin imkânları ile keşfedilebilen Erzincan’dan çıkarılamaması için hiçbir sebep görünmüyor.

Hemşerilerimiz önceki yıllarda varlığından emin olunun Tercan Petrollerinin keşfedildiği bölgede yeniden araştırmalar yapılarak petrol varlığının doğrulanmasını ve çıkarılarak ekonomiye kazındırılmasını istiyorlar.

Geçmiş yıllarda gazete manşetlerine konu olan Tercan Petrolleri ile ilgili haberin Küpürü  internette yapılan araştırmalarda da vatandaşların önüne çıkabiliyor. (Mayıs ayı haberimiz)

Kaygan yol kazaya davetiye çıkardı Kaygan yol kazaya davetiye çıkardı

Haber Merkezi- İHA

Editör: Saliha Kara