Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki baston ustası Cumali Birol, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü”ne layık görülerek mesleğindeki başarısını taçlandırdı. 70 metrekarelik atölyesinde yıllardır bastonculuk yapan Birol, geleneksel sanatını gelecek nesillere aktarmak için büyük bir özveriyle çalışıyor.

Cumali Birol, dedelerinden öğrendiği bastonculuk sanatını günümüze taşırken, tamamen el emeğiyle, eğe, zımpara ve rende kullanarak asırlık ceviz ağaçlarını işliyor. Birol, yaptığı bastonları Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle süslüyor ve zümrüt, yakut, sedef gibi değerli taşlarla bezeyerek her birini benzersiz hale getiriyor. Ayrıca, bastonlarında manda, koç ve sığır boynuzlarından da yararlanarak eserlerine farklı bir estetik katıyor.

Bastonculuk sanatının 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu Adilcevaz’da, Birol, şimdiye kadar ürettiği 80 farklı baston çeşidiyle ulusal ve uluslararası festival ve fuarlarda büyük takdir topladı. Bu alanda elde ettiği başarılarla tanınan Birol, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirildi. Birol, ödülünü alırken, “Bu ödül sadece benim değil, Adilcevaz bastonunun hak ettiği bir ödüldür. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın verdiği bu ödül, sanatımıza olan katkımızın bir yansımasıdır” dedi.

Bastonculuğun, el emeğiyle yapılan nadir mesleklerden biri olduğunu vurgulayan Birol, “Bastonculuk sanatının kaybolmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu sanatı, dördüncü kuşağa aktarabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Atölyesinde bugüne kadar 75 usta yetiştiren Birol, aynı zamanda geleneksel Türk İslam sanatlarını bastonlara işlemenin önemine dikkat çekti. 2007 yılında ebru sanatını bastonlara uygulayarak bu iki sanatı birleştiren Birol, büyük bir yeniliğe imza attı.

BİTLİS - Karla mücadele çalışmaları devam ediyor BİTLİS - Karla mücadele çalışmaları devam ediyor

Cumali Birol, aldığı ödülün ardından, "Bu ödül, bizim için çok büyük bir onur. İnşallah ilimize ve ilçemize hayırlı olur. Daha nice yıllar bu güzel sanatı yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: aa