YAŞAM

Bebeklerin beden dilleri ne anlatıyor? Bebeğinizle doğru iletişim kurabiliyor musunuz?

Bebekler ne anlatır, anneler ne anlar?

Abone Ol

Bebeklerle iletişimde duyarlılığın önemini anlamak bebeğinizle sağlıklı bir iletişim kurmak için oldukça önemli. Fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına bakım verenden tutarlı, düzenli ve uyumlu cevap alan bebekler güven duygusu kazanıyor, içine doğdukları yeni dünyaya adaptasyonu daha hızlı tamamlıyor ve her yönden daha iyi gelişiyorlar.  Aslında hem doğal hem klinik ortamda gözlemlenen birçok ebeveyn bebeklerinin ihtiyacına cevap verme konusunda neredeyse içgüdüsel bir eğilim olarak oldukça iyi ve başarılıdır. Peki ama bu konuda kendimizi daha da ileri taşımak, bebeğimizle tam bir uyum yakalamak için ne yapmalı?

Bu sorunun en temel cevabı bebeğinizin beden dili çözebilmek olurdu. Her bebeğin doğduğu andan itibaren jestler ve mimiklerle kendini ifade edebilme becerisi vardır. Hatta bebekleri beden dilini kullanırken sergiledikleri stillerine göre bile ayırt edebiliriz. Bazı bebekler beden dilini fazlasıyla teatral şekilde kullanırken diğerleri daha sakin ve yumuşak olabilir ve bizlerin daha iyi gözlemci olmasını gerektirebilir.

•    Bebekler mutlu olduklarında göz bebekleri büyür, alnı kırışır, ağzını ve gözlerini iyice açar.
•    Sıkıldığı zaman ıkınıp, sıkınır, yüzü gerilip asılabilir. Böyle durumda rahat bırakılmak istiyordur.
•    Suratı ekşi ve eliyle sizi itiyorsa bu “kabak püresini yemek istemiyorum” anlamına gelir.
•    Canlı, gülümsüyor ve neşeli ise bu oyun oynamak istiyorum demek olur.
•    “Ooo” gibi bir çığlığın anlamı oyuncağını çok beğendiğini gösterir.
•   Gözlerinden yaş gelmeden sürekli ağlıyorsa bulunduğu ortamdan sıkılmış demektir. Onun dikkatini başka bir şeye çekebilirsiniz.

Bebekler Neden Güler?

Bebeğinizin gülmesi sadece mutlu olduğunu göstermek için değildir. Birçok farklı duyguyu size iletmek ve sizinle iletişime geçmek için kullandığı bir yoldur. Farklı gülücük türleri vardır:
•   Yenidoğan bebeklerde doğuştan gelen “refleks gülücüğü”: örneğin bebek güzel emzirmeden sonra uykuya daldığında meydana gelir. Fiziksel olarak iyi olduğunu ifade eden bir reflekstir ama kuşkusuz içinizin erimesine de neden olur.
•   Gülücük ve göz kırpma, neşe ve beğeniyi ifade eder. Sanki bebeğiniz size “bana baktığın için teşekkürler, seni çok seviyorum!” der gibidir.
•    Gülücük ve el çırpma “Seni tanıyorum ve seninle zaman geçirmekten hoşlanıyorum” demektir.
 
Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler için ağlama kendi başına bir dildir ve bir iletişim yolu olarak kendisini ifade etmesidir.
Bebeğinizi dinleyin, size anlatacak birçok şeyi var...
•    Bebeğiniz kötü bir şekilde ağlamaya başladığında ve sesi daha tiz hale geldiğinde, bunun anlamı aç olduğudur!
•    Bebeğiniz homurdanmaya başlarsa, uyumak istiyor demektir.
•  Eğer bebeğiniz aniden ağlamaya başlarsa, sesi yüksek tondaysa ve tizleşirse, bebeğinizin büyük ihtimalle canı yanıyordur.
•   Eğer bebeğiniz günün sonunda sürekli ağlıyorsa, büyük ihtimalle uzun bir günün ardından asabidir. Bu durumlar, bebeğinizin uyuma-uyanma döngüsüne adapte olmasına ve gün içinde biriken duyguları boşaltmasına yardımcı olur.
 
Anlam yüklü jestler

6. ila 8. aydan itibaren, bebeğiniz kendisini anlatmak için jestler yapmaya başlayacaktır. Yüzünü ellerinin ardına saklayarak dikkatinizi çeker, yorgun olduğunda gözlerini ovuşturur, “bir şey sormak” için parmağıyla işaret eder ya da kucağa alınmak için kollarını uzatır.

Küçük jestleri git gide daha sıklaşır ve karmaşık hale gelerek eşsiz bir dil meydana getirir. Bu, sözlü bir dil edinmeden bile önce konuşma yoludur.

Bu iletişim yöntemi özellikle kreşlerde yaygın olarak kullanılır. Hatta “bebek işaret dili” olarak nitelendirilir ve her kelimenin bir işarete denk geldiği prensibinden hareket eder. İşaret parmağının dik olarak dudağın üzerine yerleştirilmesi “Sessizlik” anlamına gelir, lezzetli demek için karnımızı okşarız vb. Bunlar bebeğinizle oynayabileceğiniz kolay oyunlardır. Eğlenceli bir şekilde sözlü dili öğrenmelerine yardımcı olur.

Kaynak; www.bebek.com -  istanbulparentingclass.com - www.nestlemomandme.com.tr