İş görüşmelerini öncelikle adayın ve işverenin birbirini tanıması olarak özetleyecek olursak, İnsan Kaynakları profesyonelleri de önce konuşmayı başlatmayı amaçlar. Fakat bu soru sadece sohbetin başlaması anlamına gelmiyor. Daha önce özgeçmişinizi incelemiş birinin bu soruyu sormasının elbette daha önemli nedenleri var.
Öncelikle sorunun farklı sorulma biçimlerini inceleyelim.
- Özgeçmişiniz önümde ama bana biraz da siz bahseder misiniz?
- Yolculuğunuz hakkında daha fazla şey öğrenmek isterim.
- Bana geçmişinizden biraz daha bahseder misiniz?
- Kendinizi biraz tarif eder misiniz?
- Bana kendin hakkında özgeçmişinde olmayan bir şey söyle?
Sorunun başka başka biçimleri olsa da aslında sorulma nedeni aynı. Kağıtta yazılanın ötesine geçmek… Sadece eğitim bilgileriniz ya da nerelerde çalıştığınız değil, seçimlerinizi neden yaptığınız ya da bulunduğunuz işlerde hangi aktif görevlerde yer aldığınızda bu sorunun içerisinde yer alıyor.
Mülakatta bu soruya nasıl cevap verilmeli?
Hemen hemen her iş görüşmesinde sorulan bu soruyu doğru ve akıcı bir şekilde yanıtlamanız sizi diğer rakiplerinizin bir adım önüne geçirebilir. Bu nedenle öncesinde bu sorunun farklı versiyonlarına kendinizi hazırlamalı ve mutlaka pratik yapmalısınız.
- İşle ilgili deneyimlerinizden başlayın
Görüşmeye gittiğiniz alanla ilgili olarak öncesinde bir araştırma yapmalısınız ve böylece sizin tecrübelerinizle uyan bölümleri anlatarak konuşmaya başlayabilirsiniz. Eğer bu alanda bir tecrübeniz yoksa okul yıllarınızda ya da staj yıllarınızda yaptığınız çalışmalardan bahsedebilirsiniz.
- Şu anda çalıştığınız iş bu pozisyonla ne kadar uyumlu?
Hali hazırda çalıştığınız bir iş yeri varsa bu işin şu anda başvurduğunuz pozisyonla uyumunu ya da yeteneğinizi yönetmek istediğiniz alanla uyumsuzluğunu karşı tarafa aktarabilirsiniz. Bu yeni iş farklı becerilere sahip olmanız gereken yeni bir rolse mevcut becerilerinizin yeni pozisyona nasıl dönüştürebileceğinizi vurgulayın.
- Güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi örneklerle destekleyin
Daha önce iş hayatınızda ya da okul hayatınızda sizi öne çıkaran çalışmalarınızı projeleri örnek göstererek anlatın. Ancak burada fark yaratacak en önemli nokta, görüşmeye gitmeden önce konuya hazırlanırken ölçebildiğiniz ayrıntıları hazırlayarak gitmek olacaktır. Örneğin, geçmiş bir rolde çalıştığınız yerin sunduğu müşteri hizmetini nasıl geliştirdiğinizden bahsetmek istiyorsunuz. Yalnızca müşteri hizmetlerini geliştirdiğinizi belirtmek yerine, müşteri hizmetleri yanıt oranlarını her üç ayda bir %10 ila %15 oranında artırdığınızı belirtmek çok daha etkili bir yanıt olacaktır. Kesin bilgilere sahip değilseniz, gerçekçi bir değer tahmini verebilirsiniz.
- Kişiliğinizi öne çıkarın
“Bana kendinizden bahsedin” sorusu öncelikle sizi tanımakla ilgilidir. Bu nedenle karşınızdaki profesyonelle kişiliğinizin detaylarını konuşmak iyi bir fikir olabilir. Entelektüel gelişiminizi gösteren veya topluluk katılımınızı vurgulayan hobilerden kısaca bahsetmek isteyebilirsiniz. Bu hobilerden bazıları okuma, müzik, gönüllülük veya takım sporu sevginizi içerebilir. Yeni bir beceri öğrenmek gibi kişisel disiplin ve başarı gösteren hobileri de aktarabilirsiniz.
- Yanıtınızı belirli bir düzende verin
Yanıtınızın net ve öz olması için, yanıtınızı bir format veya formüle göre hazırlayabilirsiniz. Bunun için iki farklı yöntem var;
- Bugün, geçmiş ve gelecek
- Geçmiş, bugün ve gelecek
Bu formüllerin her ikisi de yanıtınız için işe yarayabilir. Ancak deneyimlerinizden bahsetmeniz ve bunu yaparken de ilgili pozisyonla en alakalı olanla başlamanız konuşmanın akıcı olması adına da çok daha iyi olabilir. Örneğin, en son rolünüz, aradığınız rol için gereken becerilerin ve niteliklerin çoğunu vurguluyorsa, şimdiki zamandan başlamak isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, bir kariyer geçişi yapıyorsanız ve geçmiş deneyimleriniz mevcut konumunuzdan çok rolle daha yakından ilgiliyse, geçmişinizle başlamak isteyebilirsiniz.
-yenibiriş-