Ayak kemerlerinin olmadığı veya az olduğu durumlar düztabanlık olarak tanımlanmakta. Maalesef ki bu durum bazı sorunlara yol açmakta. Uzmanlar tarafından yapılan bilgilendirmeleri sizler için bir araya getirdiğimiz haberimizde düz taban ayak belirtileri ve düz tabanlı ayağa sahip kişilerin ayakkabı seçimlerinin nasıl olması gerektiğini paylaştık.

DÜZTABANLIK NE DEMEK?

Düztabanlık (pes planus) halk arasında taban düşüklüğü olarak da bilinmektedir. İnsan ayak ve ayak bileğinde 26 farklı kemik ve bu kemikleri bir arada tutan birçok eklem bulunmakta. Ayrıca onlarca kas, tendon ve bağ ayak yapısını desteklemektedir. Yetişkin bir insanın ayağına tabanından bakıldığında, ayak kemerleri denilen enlemesine ve boylamasına yerleşimli çukurluklar görülmektedir. Ayak kemerlerinin yapısı bir insanın ayağındaki yük dağılımının nasıl olduğunu ve yürümesine etkisini belirler. Kemerlerin strese ve çeşitli yüzeylere uyum sağlamak için sağlam ve esnek olması gerekir. Ayak kemerlerinin olmadığı veya az olduğu durumlar düztabanlık olarak tanımlanır. Düz tabanlık durumunda, vücut ağırlığını yere  üç noktadan dağıtan ayağın bu özelliği bozulur ve oluşan  biyomekanik değişikliklere bağlı bir takım sorunlar yaşanabilir.

Hazımsızlığın doğal ilacı karbonatlı su! Düzenli bir kullanımda 1 ay içerisinde 4 ila 6 kilo verdiriyor Hazımsızlığın doğal ilacı karbonatlı su! Düzenli bir kullanımda 1 ay içerisinde 4 ila 6 kilo verdiriyor

BELİRTİLERİ NELER?

Düztabanlık sıklıkla herhangi bir belirtiye yol açmaz ve hastalar uzun süre boyunca belirti göstermeden düztabanlık problemini fark etmeden yaşayabilir. Bununla birlikte, ayak kavisinin bozulmasıyla beraber kas-iskelet sistemine ait dokular zarar görmeye açık hale gelir. Buna bağlı olarak, hastada çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir. Sıklıkla görülen düztabanlık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Ayak tabanı ve topukta ağrı

Ayak tabanında şişlik ve ödem

Ayak hareketlerinin kısıtlanması

Ayakta kızarıklık

Ayaklarda uyuşma hissi veya hissizlik

Bacak ve uyluğa yayılan ağrı

Yürümeye bağlı çabuk yorulma

DÜZTABANLI AYAĞA SAHİP OLANLARIN UZAK DURMASI GEREKEN AYAKKABI ÇEŞİTLERİ NELER?

Düz tabanların uzak durması gereken ayakkabıların başında babet tarzı düz tabanlı ayakkabılar gelmektedir. Bu tarz ayakkabılar ağrılarınızı arttıracaktır. Tabanı düz olan terlikleri, parmaklarınızın rahat edemeyeceği sivri burunlu ayakkabıları, dolgu topuk ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmemeniz gerekmektedir.

Düz taban çocukların uzak durması gereken ayakkabılar ise sert tabanlı ve burnu dar ayakkabılardır. Çünkü bu tarz ayakkabılar çocuğunuzun ayak kaslarının ve bağlarının gelişmesini engeller ve ayak sağlığını kötü şekilde etkileyecektir.

Kaynak; www.medicana.com.tr / www.memorial.com.tr/ www.hapshoe.com

Editör: Merve Kiraz