Uzmanlar, kalp yetmezliği, kalp hastalığı, hipertansiyonu, kronik akciğer hastalığı, amfizem veya astım gibi solunum sistemi hastalığı olanların dumandan etkilenebileceğini söylüyor.

Uzmanlar, "Büyük orman yangınları sonucu oluşan madde kirliliği yangın alanında ve rüzgârla taşındığı bölgelerde sağlık sorunları oluşturabilmektedir. Bu parçacıklar akciğerlerimize derinlemesine nüfuz ederek solunum sistemi hastalıkları, astım ve KOAH alevlenmesi, kronik kalp-damar hastalıklarına ve başka birçok hastalığa neden olabilir ve erken ölümlerle ilişkili bulunmuştur. Karbon monoksit vücudun oksijen almasını engeller, baş ağrısı, baş dönmesine neden olur. Yüksek dozda Karbon monoksit solumak, dokuların oksijenlenmesini bozar, ölümle sonlanabilecek klinik tablolara neden olabilir. Karbon monoksitin uzağa yayılma özelliği olmadığından, özellikle yangına müdahale edenler daha çok maruz kalır.

Sağlıklı bir ömür için doğru yaşam tarzı ne? Sağlıklı bir ömür için doğru yaşam tarzı ne?

Dumanın ulaştığı bölgelerde mümkünse evden çıkmamalı, pencereler kapalı tutulmalı, dışarı çıkmak gerektiğinde ise maske kullanılmalıdır. İnce taneciklerden korunmak için cerrahi maskeler, ıslatılmış kumaş yeterli değildir. Maskelerin yüze iyi oturması ve doğru kullanılması önemlidir. Bu maskelerin ortamda bulunan Karbon monoksit gibi gazlardan kişiyi korumadığı bilinmelidir. Yangın bölgesinden öncelikle KOAH, astım ve kronik kalp rahatsızlığı bulunan hastaların, çocukların, gebelerin tahliye edilmesi, sürekli oksijen kullanması gereken hastaların olası elektrik kesintilerinden etkilenmemeleri için tahliyesinin öncelikli yapılması, cihazların kullanımının sürdürülebilmesi için uygun koşulların oluşturulması gerekiyor” diyor.

Editör: Adem Küçükkaya