İliç'te Çöpler Madeninde 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kaymasının ardından Anagold Madenciliğe yönelik spekülasyonların ardı arkası kesilmedi. Toprak altında kalan işçilerin aranması, siyanür ve bu siyanürün nehre akması, çalışan işçilerin işten çıkarılması gibi daha birçok konuyla muhatap olan Anagold, tam 8 ay sonra sessizliğini bozup madenin kapılarını yerel basına açtı. Suçlamalara sahada cevap veren Anagold, yeniden faaliyete geçmek için büyük ölçüde hazırlıklarını tamamladıklarını  dile getirerek yeni çizdikleri yol haritasını aktardı.

Anagold  yetkilileri, bugüne kadar toplamda sekiz buçuk – dokuz milyon metreküp malzemeyi geçici döküm alanlarına kaldırarak %80-90 oranlarında bir temizlik yapıldığını belirterek 

"Biz bu yere artık oksit projesi diyoruz. Artık burayı kullanmayı düşünmüyoruz. Vadi tabanında kalan malzeme yaklaşık olarak 450 bin kare. Bu aşağı doğru kontrollü ittirmemizden sonra muhtemelen 3 hafta sürer, bu süreden sonra hızlı bir şekilde kamyonlarla  yukarı taşımamız da 20 günü bulur. Yani 1 buçuk ay içerisinde Sabırlı Vadisi’nde ki malzemeyi kaldırmayı tamamlamış olacağız." dedi.

Anagold Madencilik, Genel Müdürü, direktörleri, şef ve mühendisleriyle maden sahasında merak edilen soruları yanıtladı.

Madenin açılmasında bir engel var mı?

Biz çalışmalarımızı yaptık, şu anda bizim izinlerimizi aldığımız durumda Anagold olarak açılma pozisyonundayız.

Yeni linç alanı olacak mı?

Yeni linç alanı olmayacak. Biz ürettiğimiz tüm cevheri ve stoğumuzdaki cevherin hepsini sülfür tesisinden geçirerek işleyeceğiz.

Linçi bırakmak maliyeti nasıl etkileyecek?

Daha maliyetli bir operasyon gerçekleştireceğiz. Zaten kazadan önceki bizim üretimimizin %90’a yakın sülfirik tesisimizden gerçekleşiyordu. Kıssaca sülfik operasyonu daha maliyetli bir üretim şekli.

Siyanür ile ilgili spekülasyonlara ne diyeceksiniz?

13 Şubat’tan sonra iç tesisimiz artık linç tesisi yapmıyor. Vadi temizliğimizin son aşamasındayız. Bunun dışında siyanür normalde çok dayanıksız bil malzeme. Vücutta birikme yapmıyor, herhangi bir kanserojen etkisi de yok. Biz siyanürü kontrollü olarak kullandık. Türkiye’de madencilik sektöründe sadece %4 oranında siyanür kullanıldı. Optik, ilaç sanayi, tekstil, kuyumculuk gibi alanlarda geri kalanı kullanılmakta.

Yapılan çevre analizleri ve ölçümler herhangi bir kirliliğin olmadığını ortaya koydu. Toprak, yeraltı, yer üstü suyu akredite laboratuvarlarına gitti. Tamamında herhangi bir kirliğin olmadığını, Fırat’ın Karasu Nehrine herhangi bir kimyasalın karışmadığı tespit edildi.

Maden ne zaman açılacak?

Onunla ilgili bilgi veremiyoruz. Çalışmalarımız hızlıca sürüyor.

Bölge halkı maden sahasının yeniden açılmasına sıcak bakıyor mu?

Aslında burası madencilik ilçesi oldu. Çalışanlarımızın %60’ı ilçeden. Bölge halkı açılmamızı istiyor.

İşten çıkartmaların olduğu doğru mu?

Bizim 600 küsür çalışanımız vardı, bunun 87 tanesini maalesef Ağustos ayında çıkarmak zorunda kaldık. Kısıtlı bir kaynağa sahibiz. Faliyetde olmayışımız maalesef ki arkadaşlarımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Bu arkadaşlarımız için ciddi paketler önerdik, kabul ettiler. Fakat sonrasında faaliyete geçtiğimizde kendilerine yeniden gideceğiz. 400 çalışanımız ve yüklenici yerel firmalarımız bizimle birlikte.

Taşeronlar bu rakama dahil değil. Taşeronlarla birlikte sayımız 3bin kişiye yakındı. 187 kişi 630 kişilik Anagold ekibinden maalesef ayrılmak zorunda kaldı. Taşeronlarımızdan 400 civarında bir işten çıkarma söz konusu oldu. Hemen akabinde 1200 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldık.

Erzincan'daki tarihi eserler ve doğa sporları turizm potansiyelini büyük ölçüde etkiliyor Erzincan'daki tarihi eserler ve doğa sporları turizm potansiyelini büyük ölçüde etkiliyor

Sahada alınan tedbirler neler?

Göçükten sonra teknolojik yatırımlarımızı arttırdık. 4 radarla izleme yapıyoruz. Yine gelecek olan yeni radarlarımız var. Tüm politika ve prosedürlerimizi gözden geçiriyoruz. Şu anda yapılan çalışmalarımızın tam güvenle yapılması bizim için çok önemli. Yine çalışanlarımızın yeniden eğitim süreçlerini aldık. Teknik imkânlarımız ve tesisimizi yeniden gözden geçiriyoruz. Hiçbir eksiğimiz olmadan yeniden faaliyete geçmek en büyük isteğimiz.

Maden rezervi için arama çalışmaları devam ediyor mu?

Maden rezervi aramalarımız devam etmiyor. Şuanda tüm önceliğimiz çöpler.

Editör: Merve Kiraz