Şirketten yapılan açıklamaya göre, tüm mühendislik ve tasarım öğrencileri ile yeni mezunlara açık olan yarışmada, kanser teşhisinden doğal afetlere kadar küresel sorunları ele alan iddialı tasarımlar aranıyor.

James Dyson Ödülü, 2005'ten bu yana 400'den fazla genç mucidi 1 milyon sterlinden fazla ödül ile destekleyerek, geçmiş uluslararası kazananların da üçte ikisinden fazlasının fikirlerini ticarileştirdi.

Ödül kazananların icatlarını geliştirebilmelerine olanak sağlamak için 30 bin sterlin verilirken, ödülün yürütüldüğü 30 pazardaki her ulusal kazanana da 5 bin sterlin ödül veriliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dyson Kurucusu ve Baş Mühendisi Sir James Dyson, dünyanın, sorun çözenlere ve çağımızın sorunlarını üstlenmeye hazır olan gençlere ihtiyacı olduğunu belirterek, "James Dyson Ödülü her yıl gençlere tıbbi ve çevresel icatları ve çok daha fazlası için bir fırsat sunuyor. İster yeni bir sürdürülebilir malzemenin geliştirilmesi olsun, ister insanların yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için akıllı mühendislik ilkelerinin uygulanması olsun, çığır açan icatlara yol açan şey onların aykırı düşünmeleridir." ifadelerini kullandı.

Her gece saat 3'te uyanmanın bilimsel sırrı: Paranormal olaylar mı, beyninizin oyunu mu Her gece saat 3'te uyanmanın bilimsel sırrı: Paranormal olaylar mı, beyninizin oyunu mu

James Dyson Ödülü Ulusal Kazananı Suat Batuhan Esirger ise yarışmayı uluslararası olarak takip ettiklerini ve 2022'de Türkiye'de düzenlenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "2022'de yarışmaya ForestGuard ile katıldık ve ulusalda ikinci olduk. Sonrasında değerli jüri üyelerimizin ve Dyson mühendislerinin yorumları doğrultusunda projemizi geliştirdik ve bu sene birinci olmaya hak kazandık. Bu da James Dyson Ödülü'ne başvurmanın bizi ne kadar geliştirdiğinin bir göstergesi." değerlendirmesinde bulundu.

 Geçmiş kazananlar başarı elde etmeye devam ediyor

Ödülün önceki kazananları, ödülün sunduğu dünya çapında medya ve finansman desteği sayesinde büyük başarılara imza attı. Geçen sene Suat Batuhan Esirger, yangınları gerçek zamanlı olarak erken şekilde tespit eden IoT tabanlı, uydu bağlantılı bir sensör sistemi olan "ForestGuard 2.0" projesi ile Türkiye Ulusal Kazananı oldu. Şimdi ise ForestGuard 2.0, Muğla, Mersin ve İstanbul gibi çok önemli konumlar da dahil olmak üzere 1 milyon 600 bin metrekarelik uygulama alanında faaliyet gösteriyor ve yurt dışından yatırımlar almaya devam ediyor.

Ulusal kazananlar ve ikinciler, farklı disiplinlerden uzman Dyson mühendislerinden oluşan bir panel tarafından uluslararası ilk 20'ye seçiliyor ve son olarak Sir James Dyson'ın kendisi kazananları belirliyor. -AA-

Editör: Saliha Kara