Peki, doğadan mantar toplarken nelere dikkat etmeli, zehirli mantarları nasıl ayırt edebiliriz?

ZEHİRLİ MANTAR BELİRTİLERİ:

Mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, terleme, sararma, kan basıncında düşüş, nabızda artış gibi belirtiler zehirli mantar tüketiminin ilk belirtileri olabilir.

Karaciğer ve böbrek yetmezliği, koma, ölümcül olabilen organ yetmezlikleri görülebilir.

KESİN BİR KURAL OLMAMAKLA BİRLİKTE ZEHİRLİ MANTARLARI AYIRT ETMENİN YOLLARI:

Zehirli mantarlar genellikle canlı renklere sahip olur (kırmızı, turuncu, sarı, mor, yeşil gibi). Şapka ve gövde kısmında farklı renk değişimleri, halkalar veya benekler görülebilir.

Mantarın şapkası altındaki lamellerin rengi, şekli ve bağlanma şekli de önemlidir. Zehirli mantarlarda lamel renklerinde değişimler, farklı renklerde halkalar veya yapışkanlık görülebilir.

Zehirli mantar gövdeleri genellikle ince, halka şeklinde veya volvadan (zar) yoksundur.

Yüksekova'da berivanlar yaptıkları ürünleri satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor Yüksekova'da berivanlar yaptıkları ürünleri satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor

Bazı zehirli mantarlar hoş olmayan, çürük et veya kimyasal madde gibi kokulara sahip olabilir.

Bilmediğiniz mantarı asla yemeyin. Mantar toplama konusunda uzman değilseniz, bir uzmana danışın. Az miktarda tüketin ve alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olun. Çocukların mantarlara dokunmasına ve ağzına götürmesine izin vermeyin. Zehirlenme belirtileri yaşarsanız, vakit kaybetmeden tıbbi yardım alın.

Mantar zehirlenmesi ciddi ve ölümcül olabilir. Şüpheniz olduğunda mantarı yememek ve bir uzmana danışmak en doğru yoldur.

Editör: Adem Küçükkaya