Ülkemiz zehirli balık sokmalarına karşı diğer ülkelere göre daha güvenli kabul edilse de havanın ve deniz suyunun oldukça ısınması, bazı balık türlerinin gelmesine sebep olabiliyor. Yazın bu sıcak günlerinde tatil yapan kişilerin ise korkulu rüyası zehirli deniz canlıları. Herhangi bir deniz canlısı sokması ya da teması sırasında neler yapılabileceğine ilişkin sorular kafa karıştırırken uzmanlar konu hakkında açıklamalar yapıyor.
Deniz canlılarına bağlı ciddi zehirlenmeler genellikle canlının kendini korumak istemesi sebebiyle gerçekleşir. Çoğu zaman ağrı veya birkaç küçük semptomla iyileşir. Ancak bazen çok ciddi durumlara yol açabilir.
Bazı zehirli deniz canlıları:
Vatoz: Kuyruğunda 1 ila 6 adet keskin dikeni olan bir omurgalı balık türü. Sıcak denizlerde yaşar.
Taş Balığı: Kızıldeniz, Doğu Afrika ve Avustralya’da yaşar. Özellikle Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz’e göç ettikleri kanısı bazı akademisyenler tarafınca savunuluyor. Sokma ile birlikte ciddi ağrı, siyanoz ve ödem gelişir.
Aslan Balığı: Aslan balığı, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşur. İnsanlar için tehlike teşkil ederler.
Deniz yılanı: Genellikle 1 metre uzunluğunda parlak renkli ve küreğe benzer kuyrukları ile hareket ederler. Güneydoğu Asya ve Basra Körfezinde görülürler.
Denizlerde ve okyanuslarda bu örneklerin dışında da zehirli deniz canlıları var. Deniz canlısının ısırmasına bağlı zehirlenmeler de görülen belirtiler:
Kızarma
Şişme
İltihaplanma
Sıkıntı hissi
Huzursuzluk
Havale
Baş ağrısı
Deniz canlıları sokmasında yapılması gerekenler:
Yaralı bölge asla hareket ettirilmemeli.
Batan diken varsa ve görünüyorsa çıkartılmalı.
Etkilenen bölge kesinlikle ovulmamalı.
Kişinin ağrısı geçene kadar sıcak su ile yıkanmalı.
Yaralı mutlaka bir sağlık kuruluşuna gönderilmeli, Semptomlar şiddetli ise en kısa sürede mutlaka doktor desteği alınmalı. Çünkü bazen zehirli deniz canlılarının sokması ölümle dahi sonuçlanabilir.