Türkiye’de yaz aylarında vatandaşlar yasak olan pek çok alanda yüzerken boğulma vakası sonucunda maalesef hayatını kaybediyor. Çeşitli önlemler alınmasına rağmen yasak olan baraj, gölet ve sulama kanallarına girmekten insanlar vazgeçmiyor.

SULAMA KANALI, BARAJ VE GÖLETLER YÜZMEK VE SERİNLEMEK İÇİN DEĞİLDİR

Geleceğin yaşam sırrı: Siyah sarımsağın faydaları neler Geleceğin yaşam sırrı: Siyah sarımsağın faydaları neler

Uzmanlar yüzme bilen bilmeyen herkesin bu girilmesi yasak alanlardan uzak durması konusunda uyarıyor. Bu sular akınıtıdır ve yüzmek için uygun sular değildir.

Boğulma tehlikesi geçiren kişiye nasıl yardım edilir?

Öncelikle boğulan kişiye hızlı bir şekilde can simidi ya da yeleği atılmalıdır. İp ya da uzun bir cismin boğulan kişiye uzatarak onu su üstünde de tutabilirsiniz. Kurtarıcı eğer iyi derecede yüzme bilmiyorsa asla suya atlamamalıdır. Kişi, hızlı ve dikkatli bir şekilde sudan çıkarıldıktan sonra solunum, nabız ve omurga hasarı kontrolü yapılıp ve sırtüstü yatırılmalı. Özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçse bile yapay solunum ile kişinin soluk vermesi sağlanır. Soluk verdikten sonra buna devam edebilmesi için ise ağzı açık tutulmalı. 112 acil servis aranarak yardım istenir. Bu süreçte de kişi takip edilmeli ve gereken yardım yapılmalıdır.

Editör: Yasemin Dülgeroglu