Yumurta sabah kahvaltısının vazgeçilmezler listesinin başını çekiyor. Sağlıklı bir kahvaltı için ise en tercih edilen yumurta çeşidi haşlama. Fakat herkes yumurta haşlarken kıvamı tutturamıyor. Peki herkesin damak zevkine göre haşlama süresi nasıl olmalı?

Ne pişirsem diye düşünenlere iki leziz öneri Ne pişirsem diye düşünenlere iki leziz öneri

Birçoğumuz kayısı kıvamı bir yumurtayı tercih ederken bir kısmımızda az haşlanmış daha sıvık bir yumurta kıvamını sabah lezzeti olarak tercih ediyor. Bu kıvamları tutturmaksa en büyük problem. İşte yumurta haşlamanın sevdiğiniz kıvama göre haşlama süreleri.

Kayısı kıvamında yumurta nasıl haşlanır?

Kayısı kıvamında bir yumurta tutturması biraz zor gibi görünebilir çünkü dakika hesabı yapmazsan ve pişirdikten sonra hemen soğuk suya atmazsan, yumurta pişmeye devam eder. Böylece istediğinden fazla pişmiş olabilir. Eğer yumurtayı çok erken çıkarırsan bu sefer de fazla cıvık bir yumurta ile karşılaşabilirsiniz. 

Kayısı kıvamında yumurta için orta boy bir tencereye yumurtayı koymalı ve üstüne geçecek kadar su eklemelisin. Ocağın altını açmalı ve kaynamaya başladıktan sonra 4-6 dakika arası kaynatmalısın. Sudan aldığın yumurtaları kayısı kıvamını korumaları için hemen soğuk suya ya da buzlu suya koyarak pişme sürecini durdurmalısın. 

Rafadan yumurtanın kıvamını nasıl tutturabiliriz?

Rafadan yani az pişmiş yumurta, beyazı hafifçe pişmiş, sarısı da oldukça cıvık olarak kalmış olan yumurta anlamına gelir. Birçoğumuz yumurtayı bu şekilde tüketmeye bayılırız.

Az haşlanmış yani rafadan yumurta yapabilmek için kayısı kıvamındaki yumurta için yaptığınız ilk işlemleri tekrarlamalısınız. Yumurtaları bir yumurta haşlama tenceresine koyarak üstüne geçecek kadar su ekleyin. Su kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra yumurtaları suyun içinden alın ve hemen soğuk suya ya da buz dolu bir kaba koyun. Böylece pişme süresini durdurmuş olacaksınız. 

3 dakikaya tam olarak dikkat eder ve sonrasında hemen soğuk suyla pişmeyi durdurursan tam olarak bu kıvamı elde etmiş olursun. 

Damak zevkine göre yumurta haşlamanın tüm bu püf noktalarını kaptıysanız kahvaltı hazzını doruğa çıkaracağınız kesin.

Editör: Merve Kiraz