Otomobilin durmasını sağlayan frenler olarak bilinse de aslında bunu sağlayan lastiklerdir. Motorun gücünü yola aktaran lastikler, yol ve iklim şartları ne olursa olsun aracınızda en iyi performansı sağlar. Özellikle ıslak zeminlerde yol tutuşu kaliteli olan seçimler yaparak güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Sağlam bir ürün tercihi sonrasında aniden patlayan lastiklerin en kısa sürede değiştirilmesi için küçük bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Küçük ya da büyük hasarlar sonrasında içinde bulunan havanın boşalması, lastiğin jant üzerinde kalmasına sebep olur. Park halinde iken fark edilen durumla başa çıkmak daha kolay olsa da küçük detaylara dikkat ederek lastik değişimini her koşulda gerçekleştirebilirsiniz.
- Sakinliğin korunması: Yoğun ya da durağan bir yolda lastiğiniz patladığında öncelikle sakin kalarak duruma müdahale edebilirsiniz. Lastik değişimini gerektiren sorunlarla karşılaşmak tüm sürücülerin başına sıklıkla gelir. Yolların düzenli olmaması, cam ya da çivi gibi delici aletlerin olması gibi etkenler lastiğin zarar görerek değişmesine sebep olur. Bu durumlarda yol durumuna ve araç trafiğine göre en uygun çözüme odaklanmak gerekir. Akan trafikte sakin kalarak en uygun yerde değişim işlemini yapabilirsiniz. Seyir halindeyken reflekslerinizi kontrol ederek direksiyon hakimiye tini sağlamak ,sizin güvenli olarak belirlediğiniz lokasyona kadar gidebilmenizi sağlar.
- Alet edevat bulundurmanın önemi: Aracınızda her duruma karşı belli başlı aletlerin bulunması gerekir. Acil durumlara karşı yedek lastiğin yanı sıra kriko reflektör ve bijon anahtarı gibi aletler size kolaylık sağlar. Ayrıca gece sürüşlerindeki durumlara uygun el feneri ve pil gibi küçük ekipmanlarda değişim sırasında gerekir. Bunların dışında tekerlekleri sabitlemek için uygun boyutlardaki bir takoza da ihtiyaç duyulur. Soğuk havaları düşünerek yağmurluk ve eldiven gibi aksesuarlar, sürücülerin korunması için gereken ekipmanlar arasında yer alır. Yedek lastiğin de hava kontrollerinin düzenli olarak yapılması olabilecek durumlarda size konfor sağlar.
- İkaz işaretlerinin konumlandırılması: Özellikle akan trafikte patlayan lastiklerin değişiminde ikaz işaretleri hayati önem arz eder. Fener ve reflektör gibi her koşulda dikkat çekmenizi sağlayan işaretler, aracın 30 metre ile 150 metre uzağında konumlandırılır. Kazaların önüne geçmek için her aracın bagajında mutlaka olması gereken ikaz işaretleri, doğru yerde konumlandığında güvenliği sağlar. Bu işaretleri koymadan önce aracın dörtlülerini yakarak da sorun olduğu konusunda uyarı yapabilirsiniz. Uzun yolculuklar sırasında önemi artan bu aletler sayesinde lastiğinizi güvenli olarak değiştirerek yola devam edebilirsiniz.
- Uygun hava basıncının ayarlanması: Lastik değişim yapıldıktan sonra her aracın özelliklerine uygun basınç seviyesi ölçülür. Aracın ağırlığı ve yük kapasitesi dikkate alınarak belirlenen ölçüler, standart olarak kabul edilir. Araç kullanım kılavuzlarında ya da aracın iç kısmında yazan ölçüler, hava basıncının ne kadar olacağı konusunda fikir sahibi olmanızı sağlar. Değişim sonrasında en yakın benzin istasyonuna uğrayarak bu ölçümleri kontrol edebilirsiniz. Ani ve yavaş gelişen tüm lastik sorunlarında, ideal hava basıncını sağlayarak yolculuğunuza güven içerisinde devam edebilirsiniz. Bu arada yedek lastiklerin uzun mesafe kullanımına uygunluğunu da kontrol etmenizde fayda vardır.
- Destek alınması: Lastik değişimi konusunda tecrübeniz yoksa yetkili servislere telefon ederek destek isteyebilirsiniz. Lastiğin yerine takıldıktan sonra tam olarak oturtulması önemlidir. Bu sebeple yetkili servisler üzerinden destek almakta fayda vardır. Ayrıca yol yardım hizmeti olan araçlar bu hizmetlerden belli oranlarda ücretsiz yararlanabilir. Bazı firmalar lastik patlaması durumlarına karşı sürücülere çekici desteği de verebilir. Aniden oluşan durumlara hazırlıklı olmak adına bu detaylara önceden hakim olarak, sürecin daha verimli işlemesini sağlayabilirsiniz. Yardım için gereken numaraları telefonunuza kaydetseniz bile yazılı olarak da bulundurabilirsiniz. Telefonunuzun şarjının olmadığı durumlarda bu detay size kolaylık sağlar.
LASTİK DEĞİŞİMİNE GEREK DUYULAN DURUMLAR
Lastik değişimine gerek duyulan durumlar arasında eskime ve yıpranma gibi sebepler öncelikli olur. Son kullanma tarihi olmayan lastiklerin uygun şartlarda muhafaza edilmesi gerekir. Verimliliği ve kullanım süresini artıran saklama koşulları, lastiklerin aynı şekilde kalmasını sağlar. Ayrıca lastikler patladığı zaman değişime ihtiyaç duyar. Patlayan lastiğin onarılarak tekrar kullanılması mümkündür. Belli kısımlarından yamanarak kullanılan lastiklerin yanaklarındaki aşınmaların tamiri mümkün değildir. Bu durumdaki lastiklerin acil olarak yenilenmesi gerekir.
Aracınıza binmeden önce çevresinde bir tur atarak sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Değişimi gerektiren durumlara karşı yedek lastiği aracınızdan eksik etmemek önemlidir. Üretim tarihinden itibaren 10 yıl süre kullanım ömrü olan lastikler, düzenli kontroller sayesinde aynı performansla kullanılır. Herhangi bir hasar olmasa bile lastiklerin verimli kullanımı için değişim gerekir. Kullanım sıklığı, yol şartları ve yabancı cisimler lastiklerin kullanım ömrü üzerinde etki eder. Sıklıkla bozuk yollarda gitmek durumuna olan araçlar, daha kısa sürelerde değişime ihtiyaç hisseder. Aracın yol ile temasında önemli olan lastik değişiminde gerek duyulan zamanlama kişisel kullanıma göre değişkenlik gösterir. Genel olarak lastik değişimleri
- Yol şartlarına bağlı olarak
- Lastiğin son kullanma tarihi baz alınarak
- Aşırı derecede yırtılarak tamir edilememesi gibi durumlara göre yapılır.
LASTİK DEĞİŞİMİNDE YAPILACAKLAR LİSTESİ
Aracınıza güvenli bir sürüş sağlamakta önemi büyük olan lastik değişiminin belli bir düzende yapılması gerekir. Sık aralıklarla araç kullananlar, periyodik olarak lastikleri kontrol ettirme konusunda daha hassas davranır.
- Geniş bir alanda yapılacak işlemlerde öncelikle güvenlik önlemleri alınır.
- Ön lastiklerin arkasına takozları yerleştirerek değişim işlemine başlayabilirsiniz.
- Lastik üzerinde bulunan bijon ve koruyucular çıkartılır.
- Bijon anahtarından destek alarak saat yönünün tersine hareket ettirerek gevşetin
- Aracın altına krikoyu yerleştirerek yukarı doğru yerden 6 inç kadar yükseğe kaldırın.
- Yuvarlak kenar kısımlarından çektiğinizde patlak lastik çıkar.
- Yedek lastiği dikkatli bir şekilde taktıktan sonra bijonları takabilirsiniz.
- Aracı indirdikten sonra bijon anahtarı yardımı ile iyice sıkıştırabilirsiniz.
Araç lastiğinin takılmasından sonra jant kapağını da üzerine dikkatli bir şekilde takarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Değişim sonrasında yazıların doğru yönde olması gerekir. Aracı ileri geri hareket ettirerek bunu kontrol edebilirsiniz. Taktığınız yedek lastiğin basıncını kontrol ederek lastik değişiminde yapılacaklar listesini bitirebilirsiniz.