Sivil mimari örneklerinin en ilgi çekici olan yapıları kuşku yok ki Kemaliye’de bulunuyor. Anadolu kültürünü en net yansıtan bu evlerden öyle bir tanesi var ki yok artık dedirtiyor. 

Birçok turist akımına uğrayan Kemaliye’de simge haline gelen ve birçok prodüksiyon şirketinin ilgi odağı olan bir ev var ki adeta fantastik bir dünyanın kapılarını aralıyor.  Büyük bir kayalığın zirvesine yapılan 99 merdivenli  bu ev, muazzam bir manzaraya sahip. Düğün dernek filminde Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Rasim Öztekin'in ayıla bayıla, tık nefes çıktıkları ve hepimizi gülmekten kırıp geçirdikleri o sahneleri unutmak mümkün mü?

komedi_1280x720

Hal o ki merdivenleri gören Ahmet Kural'ın yüz ifadesi aynen bu şekildeydi;

basamaklarr_1280x720

Kemaliyeli gezi rehberlerinin verdikleri bilgilere göre bu ev emekli bir öğretmenin Kemaliye sevdası yüzünden eşini ikna etmek amacıyla inşa edilmiş. İşte bu görkemli evin enteresan hikayesi ;
 
Erzincanlı öğretmen Bekir Taştan, emekli olunca eşi Nermin Taştan'a, yıllarca çalıştıkları İstanbul'un gürültüsünden uzaklaşıp sakin bir yaşam sürmeyi teklif etti.

Kendisi de öğretmen emeklisi Nermin Taştan'ın Erzincan'ın Kemaliye ilçesindeki kayalıklara ev yapmaları şartıyla bu teklifi kabul etmesi üzerine yıllar önce ilçeye gelen çift, burada bir vadiye ve ilçeye giden karayoluna hakim tepede kendi imkanları ile ev yapmaya başladı.

Taştan ailesi daha sonra insan ve hayvan gücüyle, kum, çimento ile taşları kayalığın alt kısmına taşıyıp ardından ilkel teleferik ile kayalığın tepesine götürerek 2 yıllık bir çalışmayla evi yapmayı başardı.( 4 yıl sürdü diyenlerde var)  Kayalığın zirvesinde olduğu için 96 basamak ile çıkılan ev, bir süre sonra ilçenin simgeleri arasına girdi.
Özellikle ilçe merkezine gitmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin karayolundan geçerken dikkatini çeken ev, kayalıklar üzerindeki ihtişamlı görüntüsüyle ilgi çekiyor.

zirvedeki ev_1143x960

Yönetmenliğini ve senaristliğini Selçuk Aydemir'in yaptığı, başrollerinde Ahmet Kural, Murat Cemcir, Rasim Öztekin ve Şinasi Yurtsever'in rol aldığı komedi filmi "Düğün Dernek 2"nin bazı sahnelerinin çekildiği ev, turistlerin yanı sıra prodüksiyon şirketlerinin de dikkatini çekiyor. Kayanın başındaki ev, ilçenin her yerinden rahatlıkla görülebiliyor.
Taştan çifti yazları bu evde, kışın ise İstanbul'da yaşamını sürdürüyor.

Köy denince akla gelen şey: TEZEK Köy denince akla gelen şey: TEZEK

Yörenin en dikkat çeken yapısı olan 99 merdivenli kaya üzerindeki bu ev daha birçok turist ve  film şirketini yöremize çekecek gibi görünüyor. Bir de aşağıya bir şey düşürdüğünüzü hayal edin. 99 merdiveni inip yeniden çıkmak bir hayli cesaret gerektiriyor. Tabi bu enfes manzara buna  da değer diyenlerdenseniz.

Editör: Merve Kiraz