Bir çoğumuz günlük hayatta karşılaştığımız pek çok şeyi içselleştirir, yaşadıklarımızdan kendimize hep bir pay çıkarmak isteriz. Bunu yaparken de zaman zaman kendimizi olumlu yönde besleyebildiğimiz, farklı alanlarda tecrübe edinebildiğimiz gibi bazen de hiç gözümüzün yaşına bakmadan kendimizi yargılar sanki bütün olaylar durulduğunda kendimize yine en son kalacak kişinin kendimiz olduğunu unutuyormuş gibi davranırız.

Geriye dönüp bakıldığında kendimize olan güvenimizin yerini korkularımız, geçmişteki kötü anılarımızdan kaynaklı olan hayal kırıklıklarımız alır. Bunların yanı sıra insan psikolojisi de daima olumsuza odaklıdır. Bunda mükemmeliyetçiliğin de etkisinden kaynaklandığını da söyleyebiliriz. Her şeyin daima yolunda gittiğini görmek, hissetmek biz garantici insanları hep bir nebze de olsa rahatlatır.

Peki ya yukarıda bahsettiğimiz gibi insanın kendisiyle olan savaşı başlamış ve işler git gide sarpa sarıyorsa ne yapmalı? Kişinin kendisini tekrar iyi hissetmesini nasıl sağlarız? İşte bu makalenin yazılış amacı da tam olarak bu durum karşısına yoganın insan psikolojisindeki yeri ve önemini açıklayabilmek adına yazılmıştır.

Öncelikle yoga ruhun ve bedenin huzura ermesi için yapılır. Ruhun dinlendirilmesi işlemidir. Bu durum vücutta belirli pozisyonlar uygulanarak nefes egzersizleri sayesinde yinelenir.

Bedenin yanı sıra zihni de rahatlatır ve daha olumlu düşünmeyi olumsuz durumlar karşısında bile bardağın dolu tarafını görmeyi sağlar. Vücuda esneklik ve dinamiklik kazandırır.

Ayrıca yoganın tedavi edici özelliğinden de yine bahsetmezsek olmaz!

Yapılan pek çok araştırma gösteriyor ki yoga tedavi aşamasında olan hastalarda iyileşme sürecini bir hayli azaltıyor ve kişiye detox (yenilenme) etkisi yaratıyor. Enerjiyi daha verimli kullanabilmeyi ve tahammül, dayanıklılık gibi kişinin ruhani diriliğini aktif tutuyor. Yine aynı şekilde vücuda elastik bir yapı kazandırıyor.

Nefes alıp vermeyi kontrol altında tutabildikçe bunlara bağlı olarak kan dolaşımını, metabolizmayı, vücuttaki salgı mekanizmasını da dengede tutuyor.

Yoga ya başlar başlamaz etkisini görmek mümkün mü?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evet ; yogaya başlar başlamaz etkisini görmeniz mümkün. Kişi kendisini hissetmeye o andaki varlığını anlayarak kendini koruma altına almaya ve daha iyi hissetmeye başlar ancak nasıl bir ilerleme kaydedeceği tamamen kişinin ilerideki istikrarına bağlıdır.

Nefes tekniklerinin vücuda nasıl etkileri var?

Aslında pek çok nefes egzersizinde de görüyoruz ki aslında nefes almayı bilmiyoruz. Doğru nefes alma teknikleri sayesinde kalp atış ritmimizi kontrol altında tutabildiğimiz gibi beyne giden oksijeni de ayarlayarak beynin daha fonksiyonel çalışmasını da sağlarız. Kendimizi sakinleştirebilir ve böylelikle bütün duygu ve düşüncelerimizi de orantılı olarak kullanırız.

Hep onu leke çıkarmak için kullandık... Peki çamaşır suyu lekesinden nasıl kurtuluruz Hep onu leke çıkarmak için kullandık... Peki çamaşır suyu lekesinden nasıl kurtuluruz

Kas gelişimi ve boy uzamasında etkili midir?

Kas gelişimine etkisi vardır ancak aktif olarak spor yapan bir kişinin kasıyla arasındaki fark kası şişirmez aksine uzatır ve vücudun daha ince zarif görünmesini sağlar. Boy uzaması konusuna gelince ise gelişme çağındaki bireylerde boy uzamasına sürekli esnemekten dolayı katkı sağlar ;yetişkinlerde ise boy uzamasından ziyade vücut şeklinin daha da oturmasını sağlayarak güçlü ve yapılı bir vücuda sahip olmanızı sağlar.

Editör: Doğu Gazetesi