Elazığ'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan zanlı tutuklandı Elazığ'da uyuşturucu operasyonunda yakalanan zanlı tutuklandı

Ne kadar yüksek o kadar şık anlayışında olanlar için yeni sezonda birçok farklı topuklu ayakkabı üretiliyor. Platform ayakkabılar 16. yüzyıllarda Venediklilerin elbiseleri yere sürünmesin diye giydiği ayakkabılardı. Özellikle kısa boylu kadınların severek kullandığı platform ayakkabılar, topuk yüksekliğiyle kişinin boyunu epey uzatıyor.  Platform ayakkabılar sandalet modeliyle de birleşince de zarif bir bahar şıklığı sunuyor.

Ancak bu topuklu ayakkabıları giyerken dikkatli bir şekilde yürümekte fayda var. Oldukça yüksek olmaları bir yere takılmanıza ve hemen yere düşmenize sebep olabilir. Platform topuklar yalnızca topuğu yükseltmiyor. Ayakkabının tabanının tamamen yükselmesi de platform etkisi yaratıyor. Peki topuklu ayakkabı günümüze kadar hangi yollardan yürüdü?

TOPUKLU AYAKKABININ EVRİMİ

Topuklu ayakkabıların ilk modelleri için 1500’lü yıllara gitmek gerekiyor. Eski Mısır'da Chopine denilen ayakkabılar önceleri Venedik'te hayat kadınları tarafından tercih ediliyordu. Daha sonra aristokratlar da yüksek tabanlı ayakkabıları tercih etmeye başladı.

1700’lü yıllarda erkekler de topuklu ayakkabı giyiyordu. Fransız kraliyet ailesinden XIV. Louis ve Marquise de Pompadour gibi isimler o dönem topuklu ayakkabı giyme de ilk sırada geliyorlardı.

1800’lerden 1900’lere kadar topuklu ayakkabıyı şık kadınlar uzun elbiselerinin altına giyiyordu. Ancak 1920’ler de etek boyları kısaldı ve ayakkabılar da görünür hale geldi. Sürekli değişen şekillerle beraber 1973’ lü yıllarda platform topuklar moda oldu. 2012’de ise gizli topuk modası başladı. Aslında pek gizli durmuyordu. İçinde bir taban olduğu anlaşılıyordu.

Moda tekstil alanında sürekli değişip gelişiyor. Ancak değişmeyen tek şey şu: Moda sürekli kendini tekrar ediyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu