Kuş gribi virüsü (H5N1), dünya genelinde endişe yaratan yeni bir pandemi tehdidi olarak kapıyı çalıyor. AFP’nin haberine göre, bu virüsün insanlara daha kolay bulaşması, yalnızca birkaç mutasyon mesafesinde. "Science" dergisinde yayımlanan bir araştırma, ABD'deki inekler arasında yayılmaya başlayan H5N1'in, insanlara geçişinin yalnızca birkaç genetik değişiklikle mümkün olabileceğine dikkat çekiyor.

Son dört yılda hızla yayılan H5N1, ABD’de de 58 kişide tespit edilmiş durumda. İki vakada ise hayvanlarla herhangi bir temasta bulunulmadığı tespit edilmesi, virüsün insandan insana geçiş ihtimalini güçlendirdi. ABD’li sağlık uzmanları, bu gelişmelerin yeni bir pandemiye yol açabileceği konusunda alarmda.

Hapları kırmak zararlı mı? İlaç kullanımında dikkat edilmesi gereken 5 önemli kural Hapları kırmak zararlı mı? İlaç kullanımında dikkat edilmesi gereken 5 önemli kural

SAS Enstitüsü'nden epidemiyolog Meg Schaeffer, H5N1'in hızla evrimleşerek insanları etkileyebilme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Glasgow Üniversitesi'nden virolog Ed Hutchinson, virüsün genç bir bireyi enfekte etmesinin ardından genetik dizilimdeki değişikliklerin, virüsün insan hücrelerine daha etkili bağlanmaya başladığını gösterdiğini ifade etti. Hutchinson, H5N1’in insanlarda yayılması durumunda, bunun çok ölümcül bir salgına dönüşebileceğini ve mevcut bağışıklık sistemimizin buna karşı hazırlıksız olduğunu vurguladı.

H5N1, ilk kez 1996 yılında Çin'de ortaya çıktı ve son yıllarda küresel çapta yayılmaya devam etti. Antarktika gibi daha önce etkilenmemiş bölgelere kadar ulaşan virüs, 300 milyonun üzerinde kümes hayvanının itlafına ve 315 farklı yabani kuş türünün ölmesine neden oldu. 2003 yılından bu yana dünya çapında 904 insan vakası tespit edilen H5N1, her iki kişiden birinin ölümüne yol açtı.

Kuş gribi riskinin arttığı bir diğer endişe verici konu ise çiğ sütlerin potansiyel tehlikesi. ABD Tarım Bakanlığı, çiğ sütlerin kuş gribi virüsü taşıma riskine karşı test edilmesini zorunlu kıldı. Çiğ süt, H5N1'in bulaşmasında büyük bir tehdit oluşturuyor.

Bu gelişmeler, sağlık otoritelerinin pandemilere karşı daha hazırlıklı olunması gerektiğini bir kez daha gündeme getiriyor.

Editör: Merve Kiraz