Pek çok hastalık için doktorlar ve uzmanlar eskiden günümüze araştırmalar yaparak çeşitli çözümler bulmuş durumda. Ancak İlkim değişikliği anksiyetesi farklı bir baş ağrısıyla kendini gösteriyor. Bu hastalıkla nasıl başa çıkılacağı ise henüz  %100 bilinmiyor. Uzmanlar bu hastalığa diğer kaygılar gibi davranmanın yanlış olacağını söylüyor. Bu da durumu oldukça kötü hale getiriyor.

Bu anksiyeteye sahip olan kişilerin arkadaşlarından ve ailelerinden yabancılaşma hissettiğini gelecek hakkında düşünürken kimin hayatta kalacağına dair sıkıntı duyuyorlar. Hastalar takıntılı bir şekilde aşırı hava koşullarını kontrol ediyor, radikal aktivizm peşinde koşuyorlar. Üstelik bazı hastalar çözümü intiharda buluyor.

Salatalık ve domatesi sakın bir arada tüketmeyin! Salatalık ve domatesi sakın bir arada tüketmeyin!

YENİ BİR TEDAVİ GEREKİYOR

Pek çok insanın küresel ısınma anksiyetesi belirgin de değil gizli. İklim kaygısının tam olarak ne olduğunu ve dolayısıyla bu konuda ne yapılacağını belirlemek zor olabilir. Özellikle yetişkinler için bunun hayatınızı ciddi şekilde etkilediğini kabul etmek hala zor. Ancak terapistler, iklim değişikliğinin ruh sağlıkları üzerinde derin bir etki yarattığını söyleyen danışanlardan gelen talep artışıyla boğuştuklarını belirtiyor ve araştırmalar bu kaygının giderek yaygınlaştığını gösteriyor.

PEKİ İKLİM ANKSİYETESİ TEŞHİS VE TEDAVİSİ NASIL OLUYOR

İklim değişikliğiyle ilgili kaygı bir hastalık olmadığı için ilk aşamada herhangi bir teşhis koyulmuyor.

İklim kaygısı, çocuk sahibi olup olmama, nerede yaşayacağı ya da ne iş yapacağı gibi büyük seçimler de dâhil olmak üzere, genellikle bir kişinin hayatını tamamen etkileyebiliyor.

İklim ve ruh sağlığı için kurs başlattı

Leslie Davenport, Washington eyaleti merkezli bir terapist. Davenport, iklimle ilgili ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele eden hastaları tedavi etmenin yollarını arayan profesyoneller için bir kurs başlattı. Burada iki şeyin altını çiziyor; içsel ve dışsal. İklim anksiyetesini suyun altında top tutmaya benzetiyor. Eninde sonunda kolunuz yorulacak ve top yüzeye çıkacak, onu sonsuza kadar bastıramayacaksınız. İçsel stratejiler sinir sisteminizi sakinleştirmeyi öğrenmeyi, bilinçli molalar vermeyi ve zihinsel anlatılarınıza odaklanmayı içerebilir. Dış stratejiler ise, ister para bağışlamak ister temiz hava için yerel bir topluluk grubuna katılmak olsun, en uygun şekilde harekete geçmenin yollarını bulmayı içeriyor

Pek çok farklı ruhsal hastalığın ortaya çıktığı yeni dönemde en doğru ve teşhisin bulunması çok önemli. Yanlış bir tedavinin hasta için daha kötü olacağı unutulmamalı.

Editör: Yasemin Dülgeroglu