Yaz sıcaklarında nem oranının yükselir. Anne adayı nefes almakta güçlük çeker ve vücudunda, hormonlarında ve psikolojisinde yaşanan değişimler anne adayının gebelikte zorlanmasına neden olur.

Sıvı kaybına dikkat!

Hamilelik döneminde yeteri kadar sıvı alınamaması durumu sıvı kaybına neden olur. Sıvı kaybı annede kan basıncının düşmesi, kandaki şeker ve tuz düzeylerinin bozulması, nabzın hızlanması ve ilerleyen dönemlerde bilincin bozulmasına neden olur. Bebekte ise bebeği saran amniyon sıvısı azalmasına, gelişimin yavaşlamasına hatta durmasına neden olur. Bu nedenle hamilelik döneminde su tüketimini 2,5-3 litreye çıkarın.

11.00-17.00 arası güneşe maruz kalmayın

Güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11.00-17.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamak gerekir. Hamilelikte kandaki düzeyi yükselen östrojen hormonları, cildi güneş ışıklarına karşı daha da hassaslaştırır. Bu durum hem annenin hem bebeğin hayatını tehdit edebilen güneş çarpmasına neden olabilir.
Anne adayının mutlaka çıkması gerekiyorsa cildine 30 dakika öncesinden yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmalı, güneş ışınlarına doğrudan temas etmemeye çalışmalı.

Tuz azaltın 1 şişe soda için

Balık ve ayran ikilisi: Doğru bilinen yanlışın iç yüzü Balık ve ayran ikilisi: Doğru bilinen yanlışın iç yüzü

Su ihtiyacının artmasıyla birlikte mineral ve tuz ihtiyacı da buna paralel olarak artar. Bu nedenle hamilelikte tuz alımını kısıtlasanız da, tümüyle kesmeyin. Daha fazla tüketmemek kaydıyla günde 1 şişe soda içmenizde de fayda var.

Sırt ve bacak ağrısı için yüzün ve yürüyün

Bacak ve sırt kaslarınızın güçlenmesi için yüzmenizde fayda var. Ancak aşırı efor harcamamaya, temiz bir yerde yüzmeye, güneşin daha az etkili olduğu saatlerde ve güneş koruyucu kremler kullanmaya mutlaka özen gösterin.

 Şayet yüzme imkanınız yoksa yürüyün.  Akşam saatlerinde 45 dakika-1 saat boyunca, sizi çok yormayan bir tempoda yürüyüş yapmak sırt ve bacak kaslarını güçlendirir, sırt ağrılarını azaltır ve bacak damarlarında dolaşıma yardımcı olarak ödem gelişimini azaltır.

Astımı olan anne adayları dikkat!

Sağlık sorunu olmayan gebeler klima kullanırken; klimaların periyodik bakımlarını düzenli yaptırın, bakteri filtreleri kullanın, ortam sıcaklığının aşırı düşük olmamasına özen gösterin ve klimanın kullanıldığı ortamlara belirli aralıklarla temiz hava girmesi sağlayın.
Solunum yolu enfeksiyonu olan veya astımı olan anne adayları klima kullanmaktan kaçının.


 

Editör: Sena ERDOĞAN