Yayın yasağı, belirli bir konunun veya olayın medya, sosyal medya veya kişisel amaçlı kullanılabilecek whatsapp gibi araçlar vasıtasıyla kamuoyuna lanse edilmesinin yasaklanması anlamına gelir.

Mahkemeler tarafından verilebilen bu karar ile belirli bir davanın adil bir şekilde yürütülmesi, ulusal güvenlik veya kamu düzeninin korunması gibi sebeplerle yapılır. Yayın yasağı, basın ve yayın organlarının yanısıra kişisel paylaşımları da etkiler. Herhangi bir koduna kişisel hesapla bile yapılmış olsa yasaklı konu ile ilgili ise konu yasak kapsamında değerlendirilebilir. Bu sebeple yapılacak yayınlarda konunun hassasiyetine azami dikkat etmek gerekiyor.

BAYBURT - Kop Tüneli inşaatında meydana gelen kısmi göçükte 1 işçi öldü BAYBURT - Kop Tüneli inşaatında meydana gelen kısmi göçükte 1 işçi öldü

Türkiye'de yayın yasakları, Anayasa ve Basın Kanunu'na dayanarak uygulanabilir. Bu yasaklar, genellikle terör saldırıları, büyük kazalar, toplumsal olaylar veya hassas davalar, kişisel hak ve özgürlükler gibi konularda uygulanır.

Yayın yasağı kararları, genellikle belirli bir süre için geçerli olur ve bu süre sonunda yeniden değerlendirilir.

Muhabir: HABER MERKEZİ