Yastık spreyi olarak da bilinen uyku spreylerinin gerçekte ne kadar işe yaradığı uzun zamandır tartışma konusu. Peki uzmanlar bu konuyu bilimsel açıdan nasıl ele alıyor? Uyku spreyi bireylere ne gibi etki ediyor? İşte yanıtı…

Uykuya dalarken zorluk yaşan birçok kişi çareyi uyku spreylerinde arıyor. Uyku getirmesi umut edilen spreyler uyuma hazırlığında yastığa sıkılıyor. Ancak söz konusu spreylerin ne kadar işe yaradığı bilinmiyor.

Uzmanların uyku spreylerinin işe yaradığı veya yaramadığı noktasında herhangi bir çalışması bulunmuyor. Ancak aromaterapinin uykuya dalarken etkili olduğuna dair çalışmalar bulunuyor. Buna göre bazı kokular kişilerin uykuya dalmasında etkili oluyor. Ve yastık spreyi olarak da anılan spreyler, sayısız bileşen formülü ile birçok karışım içerebiliyor.

Uyuyamama Uykusu Kaçmak Uykusuzluk 1280X856

Uykuya dalamaya yardımcı olan esanslar

Spreylerde bulanan ve uyku noktasında etkili olduğu düşünülen bileşenler…

Lavanta

 2015'te yapılan başka bir araştırma, geceleri lavanta esansiyel yağı ile doldurulmuş bir bant takan kişilerin, sadece sağlıklı uyku hijyenlerini uygulayanlara kıyasla daha iyi uyku kalitesine sahip olduğunu saptadı.

Papatya

Romen sarı papatyası, lavanta ve neroli esansiyel yağlarının bir karışımının yoğun bakım ünitesindeki 56 hasta üzerindeki etkileri incelendi. Aromaterapi tedavisi görenler, kontrol grubuna göre kaygı düzeylerinde azalma ve uyku kalitesinde artış yaşadı. 

Kedi otu

Kedi otu daha iyi uyumak için güvenli ve etkili bir bitkisel ilaç olarak gösteriliyor.

Vetiver

 2020 yılında yapılan bir araştırma, vetiver ve diğer yağların bir karışımının hayvanların stres hormonu olan kortizol düzeylerini azalttığı keşfedildi.

Bergamot

2015 yılında yapılan bir ankette, katılımcılara, biri bergamot ve sandal ağacı içeren uçucu yağlarla dolu bir inhaler verildi. Katılımcıların yüzde altmış dördü ise uyku kalitesinde bir iyileşme olduğunu ifade etti.

SONUÇ

Yapılan araştırmalarda, uyku spreylerinin uykuyu getirdiğine dair kesin bir kanıt sunulmasa da uyku spreylerinin içiresinde kullanılan esansların uyku noktasında etkili olabileceği görülüyor.

Öte yandan uyku spreyinin uykuya daldırma kabiliyeti konusunda, psikolojik olarak kişiyi uykuya hazırladığı ve zihinsel açıdan olumlu yönde etkilediğinin üzerinde duruluyor.

Filistinli dağcı Ağrı Dağı'nın zirvesinde ülkesinin bayrağını açıp ağladı Filistinli dağcı Ağrı Dağı'nın zirvesinde ülkesinin bayrağını açıp ağladı

Editör: Sena ERDOĞAN