Erzincan’da hayvan üreticileri yüksek enflasyon nedeniyle giderlerinde geçen yıla oranla %70’e kadar artış meydana geldiğini, gelirlerin maliyetleri karşılamadığını söylüyor. Özellikle yem, nakliye, çoban ve mera ücretlerinde meydana gelen artışların et ve peynir artışlarına oranla %50’ye kadar daha fazla zamlandığını, bu şekilde devam etmesi halinde üretimi bırakmak zorunda kalacaklarını söylediler.

Üreticiler açıklamalarında; “Yem, mera, nakliye, çoban, ilaç gibi maliyetler inanılmaz derecede arttı. Buna karşılık peynir, süt ve et fiyatlarında giderlere nazaran istediğimiz fiyata satamıyoruz. Televizyonlarda et arttı, süt arttı, peynir arttı gibi algılar oluşturuluyor ancak, benzin neden artıyor, yem neden artıyor, ilaç neden artıyor gibi konularda ne yetkililerden nede medyadan ses çıkmıyor amaç nedir amaç? Amacınız üreticiyi üretimi parça parça bitirmekse söyleyin sizi bekletmeyelim hemen bitirelim sizde kurtulun bizde kurtulalım. Çoluk çocuk, yaşlı genç demeden dağda yağmurda çamurda, çadırlarda üretim yapıyoruz. Bizim sorunlarımızı çözmek yetkililerin görevi, bunu biz mi hatırlatacağız?

Unutulmasın, diyen zamanında demiş; -‘Köylü milletin efendisidir’ -‘Türk köylüsünü “efendi” yerine getirmedikçe memleket ve millet yükselemez’ -‘Köylü, hepimizin velinimetimizdir. Bu soylu unsurun refahını düşüneceğiz’ -‘Çiftçilerimizin çabasıyla memleketimizin verimli tarlaları, birer bayındırlık kaynağı olacaktır’ -‘Kılıç ile zafer kazananlar, sabanla zafer kazananlara mağlup olmaya ve bunun sonucu, yerlerini onlara bırakmaya mecburdurlar’ -‘Millî ekonominin temeli tarımdır.’  

Bitlis'te yıldırım çarpması sonucu çoban yaralandı, 10 koyun telef oldu Bitlis'te yıldırım çarpması sonucu çoban yaralandı, 10 koyun telef oldu

Ancak şu an ülkemizde bu sözlerin hiçbir anlamı yok. Herkes bir torpil peşinde, beton yığınları peşinde, rant peşinde, çıkar peşinde, para stoklama peşinde. Medya ise haberlerinde üretimden anlamayan, maliyetlerden haberi olmayan, hasta hayvanları toplayıp kurbanda insanlara kurbanlık diye satacak olan birilerini ekrana çıkarıp et pahalı dedirtiyorlar yazık. Artık derdimizi dinleyen de yok anlayanda. Allah yardımcımız olsun” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Editör: Adem Küçükkaya