Osmanlı Türkçesi’ne İstanbul ile birlikte giren pasajlar Fransız, İtalyan ve Osmanlı mimari tarzlarından ilham alarak geçmişin izlerini günümüze taşıyor.

Zincir mağazaların zamanla artması ile birlikte sayılarında ciddi bir azalma olan pasajları bir diğer adıyla geçitleri geçmişin izleri silinmeden, tamamen yok olmadan görmek hala mümkün.

Tarihe kapı aralayan 13 pasaj;

20 Aralık: Uluslararası İnsani Dayanışma Günü: Filistin bu günün neresinde 20 Aralık: Uluslararası İnsani Dayanışma Günü: Filistin bu günün neresinde

Çiçek Pasajı

Beyoğlu pasajlarının en ünlüsü olan Çiçek Pasajı,  İtalyan mimar Cleanthy Zanno tarafından tasarlandı.  Pasajın içinde 24 dükkan olan bir çarşı ile 18 lüks apartman dairesi bulunuyor. Çiçek Pasajı Beyoğlu'nun en süslü binası olma özelliğine sahip.

Hazzopulo Pasajı

Pasajın adı, 1871’de pasajı açan Yunan Hacopulo ailesinden gelir. 140 yıllık Hazzopulo Pasajının ismi 1980’lerde Danışman, sonra da Han Geçidi olarak değiştirilmiş. Pasaj, bir süre ünlü Osmanlı yazarı Ahmet Mithat Efendi ve Jön Türklerin uğrak yeri olmuş, Namık Kemal bu pasajda tutuklanmış.

Atlas Pasajı

Osmanlı mimarisinden izler taşıyan Atlas Pasajı, 1930'lu yıllarda Seyyan Hanım'ın ilk Türkçe tangoları seslendirdiği, Safiye Ayla'nın ilk defa sahneye çıktığı yer. Bununla birlikte Beyoğlu'nun en büyük sinemalarından biri olan Atlas Sineması'na ve Küçük Sahne Devlet Tiyatrosu’na ev sahipliği yaptı.

Aslıhan Pasajı

Türkiye’deki en büyük sahaflar çarşısı  olan Aslıhan Pasajı Beyoğlu Sahaflar Çarşısı diye de bilinir. Anadolu mitolojisinden tutun da ucuz kurgu kitaplara ve çağdaş sanata kadar her tür kitabı içeren bir kütüphane olarak tanımlanabilir.

Avrupa Pasajı (Aynalı Pasaj)

Antikalar, kumaşlar, seramikler ve lambalar, pasajın dört bir yanını saran bir sergiye benziyor. Ayıca bu pasaj mimarisiyle ön plana çıkıyor. Pasajın duvarlarında klasik dönem figürleri gözlemlenebiliyor.

Suriye Pasajı

Türkiye’de çift asansör sistemi ilk defa bu pasajın içindeki binada kullanıldı. İstiklal Caddesi’ni bir taraftan Timoni Sokak’a (Gönül Sokak), diğer taraftan da Derviş Sokağı’na bağlayan Suriye Pasajı genellikle ikinci el ürünlerin satıldığı mağazalarıyla ünlü.

Editör: Sena ERDOĞAN