Türkiye yamaç paraşütü yapmak isteyTürkiye’de Yamaç Paraşütü Yapılacak En İyi 10 Yerenler için oldukça ideal bir coğrafyaya sahip. Özellikle yaz aylarında tercih edilen bu spor dalı, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. İşte Türkiye’nin en iyi yamaç paraşütü yapılacak yerleri…
1-Munzur Dağları / Ergan / Erzincan
Yamaç paraşütü için en çok tercih edilen noktalardan biri olan Erzincan paraşütte bir marka haline gelmiş durumda. Erzincan’da paraşüt için düzenlenen tur etkinliklerinin yanı sıra ilkbahar zamanlarında burada Yamaç Paraşütü Festivali de düzenleniyor.
Erzincan şehir merkezinden 7 kilometrelik bir yolculuk ile ulaşılan Munzur Dağları, her seviyeden sporcu için elverişli pistlere sahip. Amatörler için rakımları bin 300 ila bin 500 metre arasında değişen tepelerin dışında profesyonel yamaç paraşütçüleri 3 bin 250 metre yükseklikteki noktalardan uçuş deneyimi yaşayabiliyor.
2-Babadağ / Muğla / Fethiye
Fethiye’nin Babadağ bölgesi yamaç paraşütü yapmak için tercih edilen noktaların başında yer alıyor. Ölüdeniz manzarası ile yaklaşık bin 700, bin 900 metre yüksekliğe sahip seviyelerden yapılan atlayışlarda, Patara Plajı’ndan Dalaman’a, hatta Rodos’a kadar uzanan geniş bir alanı izleyebiliyorsunuz. Uçuşlar ortalama 50 dakika sürüyor. Toplamda üç piste sahip Babadağ, aynı zamanda Uluslararası Hava Oyunları’na da ev sahipliği yapıyor. Yaz sezonu boyunca tutarlı havası ile profesyonelleri kendine çeken Babadağ’da deneyimli pilotlar 3 bin 500 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyorlar.
3-Abant / Bolu
THK’nin eğitim uçuşları açısından en uygun alan olarak belirlediği Abant, özellikle başarılı bir şekilde tasarlanmış yer çalışmaları ile sporculara pratiklik sunuyor. Abant’ta yamaç paraşütü yapanlar, 65 ila 125 metre arasındaki tepelerden kalkış yaparken yaylalardaki çimenliklere inebiliyor. 450 ila 750 metre rakımlı tepelerden yapılan uçuşlar ise Samat ve Örencik köylerinin arazilerinde son buluyor. Kuzey, kuzeybatı, güney ve güneybatı yönlerinden rüzgar alan Abant, başlangıç uçuşlarından uzman uçuşlarına kadar her seviyeye uygun.
4-Asas Tepesi / Kaş / Antalya
Antalya ilindeki Asas Tepesi’de yamaç paraşütünde adından söz ettiriyor. Tepenin bulunduğu Kaş bölgesi zaten tırmanış, dalış gibi pek çok spor aktivitesine de ev sahipliği yapan bir konumda. Bu noktadan yapılan atlayışlarda 650 metre yükseklikten bin metreye kadar yükselme imkanınız bulunuyor. Tandem uçuşlar ortalama 20-50 dakika sürüyor.
5-Ali Dağı / Kayseri
İç Anadolu'da da önemli paraşüt alternatiflerinden biri Kayseri’de bulunan Ali Dağı. 2004 Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası'na ev sahipliği yapması ile de önemini gösteren Ali Dağı, daha çok profesyonel ve yarı profesyonel sporcuların tercih ettiği bir nokta. Ali Dağı’nda 5400 metre yüksekliğe kadar uçuş yapmak mümkün.
6-Boztepe / Ordu
Özellikle yaz aylarında tercih edilen Ordu Boztepe; ziyaretçilerine Karadeniz’in muhteşem manzarası üzerinde uçma keyfi yaşatıyor. Ordu'da şehir merkezinde bulunan Boztepe'ye teleferik ile ulaşım sağlanıyor ve teleferik eşliğinde şehir manzarası bir kere daha gözler önüne seriliyor. Hava stabil ise bölgede uzun soluklu bir yamaç paraşütü deneyimi yaşayabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezine yakın olması ile de öne çıkıyor.
7- Uçmakdere / Tekirdağ
200, 250, 350, 625 ve 650 metre yüksekliklerden oluşan beş piste sahip olan Uçmakdere, adrenalin severlerden yoğun talep görüyor. Özellikle güney rüzgarlarının hakim olduğu havalarda uçuşlar yapılan bu bölgede hava koşullarının olması elverişli olması gerekiyor.
8-Bozdağ / İzmir
Ödemiş’e bağlı Bozdağ Yaylası çevresinde bulunan Akçakmak ve Güldalan tepeleri yamaç paraşütü için oldukça ideal bölgelerden biri. Buradaki yamaç paraşütü başlangıç eğitimi, 130 metre yükseklikteki Eseli Tepesi’nde veriliyor. Bozdağ, daha çok yarı profesyonel ve kendi yamaç paraşütü ekipmanına sahip sporcular için uygun. Akçakmak paraşüt uçuş pisti, bin 100 metre yükseklikte ve buradaki manzara, Bozdağ Ormanları’nı ve Küçükmenderes Ovası’nı kapsıyor.
9- Dinamit Tepesi / Pamukkale / Denizli
Tüm yıl boyunca yamaç paraşütü heyecanını yaşamak isteyen sporcular, Pamukkale’ye doğru hareket ediyor. Bölgenin oldukça turistik olması nedeniyle gelişmiş ulaşım olanakları bulunan Pamukkale, 300 metre yükseklikteki Dinamit Tepesi ile her seviyeden yamaç paraşütçüsüne hitap ediyor. Buradan kalkış yaptıktan sonra tepenin eteklerine ya da travertenlerin girişinde bulunan helikopter pistine iniş yapabiliyorsunuz. Çevrede bulunan antik kentler de manzaraya inanılmaz keyif katıyor.
10-Nemrut Dağı / Adıyaman
2 bin 200 metre yükseklikten yamaç paraşütü deneyimi sunan Nemrut Dağı, hem profesyonel hem de amatör sporcular için uygun. Ayrıca Nemrut Dağı’nda yamaç paraşütü sırasında Atatürk Baraj Gölü’nden Adıyaman’a, Kahta’dan Şanlıurfa’ya kadar geniş bir alanı seyretme imkanınız var.