Savaş zamanında korkusuzca, varını yoğunu ortaya koyarak, büyük fedakârlık gösteren savaşçı Türk kadınlarımız;

1-Nene Hatun: 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Rus-Osmanlı savaşı esnasında Rusların, Erzurum’u ele geçirme tehlikesiyle birlikte halk ayaklandı Nene Hatun ise 22 yaşında gencecik anne olmasına rağmen bebeğini evde bırakarak cephede yerini aldı. Bir an bile tereddüt etmeyen Nene Hatun, kahramanca duruşu sebebiyle Türk kadınının cesaretini ve onurunu herkese göstermiş oldu.

2-Erzurumlu Kara Fatma: Türk Kurtuluş Savaşı'nda savaşmış İstiklal Madalyası almış kadın kahramanlardan bir tanesi.  İzmir'in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir'e geçerek kurtuluşu için savaştı.  Gerçek adı Fatma Seher Erden olan Erzurumlu Kara Fatma; 1. Dünya Savaşı’nın sonunda, Anadolu’nun İtilaf güçleri tarafından işgal edilmesinin ardından yaşadığı köy ve yakın çevresinden bir milis gücü kurdu. 1920’nin sonlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin düzenli bir ordu kurmasının ardından da kurmuş olduğu bu kuvvetle birlikte Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Kafkas Cephesi’nde yakın çevresinden örgütlediği 10 kadın kahramanla birlikte Edirne’de çarpıştı.

3-Kılavuz Hatice Hatun: Pozantı'da mücadele etti. 8 Mayıs 1920'de gece Fransız kuvvetlerine Kumcu Veli ile birlikte kılavuzluk ederek, onları Türk askerini Frasınsızların ateş hattına soktu. Bu şekilde Fransız askerlerini esir aldı.

4- Şerife Bacı: Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde başlatılan Kurtuluş Savaşı'nda 9 aylık bebeği ile cepheye silah taşırken donarak şehit olan Kastamonulu Şerife Bacı, Türk kadınının İstiklal Harbindeki sembol isimlerinden biri. Şerife Bacı, ocuğu üşümesin diye kağnının içerisine silahlar arasına otlardan bir döşek yapar, üzerindeki kazağı da silah ve çocuğunun üzerine örter. Zorlu kış şartlarına dayanamayan Şerife Bacı, Kastamonu Kışlası yakınlarında silahların üzerine yatmış şekilde donarak hayatını kaybeder, küçük kızı ise kurtarılır.

Ardahan'da Afganistan uyruklu 9 düzensiz göçmen yakalandı Ardahan'da Afganistan uyruklu 9 düzensiz göçmen yakalandı

5-Çete Emir Ayşe: İstiklal Madalyası almış, ilk kez Kuva-yı Milliye tarihinde efe elbisesi giyen ve ilk defa “Efe” unvanı alan kadın kahramanlardan olan Çete Emir Ayşe, Yunan askeri Aydın tarafına geldiğinde iki arkadaşı ile beraber Menderes'in diğer tarafına geçerken arkadaşları kayıktan düşerek vefat etti. Çanakkale'de ölen kocasından kalan tek hatırası elmas küpelerini bozdurup kendine tüfek almış Yunanlılar ile savaşmış İstiklal Madalyası kendisine ödül olarak takıldı.

6-Şehit Tayyar Rahmiye: Adanalı Rahmiye Hanım, 1920 yılında Türkler ile Fransızlar arasında yapılan Kurtuluş Savaşına katıldı. Türk askerlerinde yorgunluk ve korku sebepleriyle bir duraksama olunca, “Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olarak yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” diyerek askerlerin toparlanmasını sağladı. Aynı muharebede ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldı ve şehit oldu.

7-Şehit Gördesli Makbule: Türk Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarından biri olan Gördesli Makbule, İzmir ve çevresini işgal eden Yunanlarla girdiği bir çarpışmada şehit oldu. Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'i işgal ederek Batı Anadolu'ya doğru ilerlemesi üzerine eşiyle birlikte Kuvayi Milliye emrinde çete savaşlarına katılan Gördesli Makbule, 17 Mart 1922 tarihinde Akhisar-Sungurlu sınırı üzerinde bulunan Kocayayla'da  Yunanlılarla girdiği bir çarpışmada başından vurularak şehit oldu. Şehit düştüğünde henüz 21 yaşındaydı.
 

Editör: Sena ERDOĞAN