YAŞAM

Topluluk önünde rahat konuşmanızı sağlayacak 6 ipucu

Bir konferans, sunum, seminer veya toplantı sebebiyle topluluk önünde konuşmanız gereken zamanlar olabilir. Böyle durumlarda zorlanıyorsanız bilmeniz gereken ipuçları var.

Abone Ol

Topluluk önünde konuşmaz bazen korkutucu olabilir. Özellikle de ilk defa konuşma yapacak olanlar gerilebiliyor. Ancak bazı talimatlarla bu işi kolaylaştırabilirsiniz. İşte bazı ipuçları…

1. Konuya hâkim olmak: Konuşacağınız konuda sık sık pratik yapıp konuya hâkimiyetinizi artırın. Gerekirse notlar alarak çalışın.

2. Uzun konuşmayın: Zaten gerilen bir insansanız hem kendiniz için hem de karşıdaki insanları sıkmamak için konuşmayı kısa tutarak sadece anlatılması gerekenleri anlatın.

3. Gergin hissetmenin normal olduğunu bilin: Böyle durumlarda gergin hissetmek oldukça normaldir. Bu durumu yaşayanın sadece siz olmadığınızı bilin bunu kabul edin ve gerginlikten kaçmak yerine ona uyum sağlamaya çalışın.

4. Küçük notlar hazırlayın: Küçük notlar hazırlayarak ara ara bakıp kendinize hatırlatma yapabilirsiniz. Bu durum oldukça normaldir.

5. Hızlı konuşmayın: Rahat ve yavaş konuşmaya çalışın. Hızlı hızlı söyleyeceklerinizi bitirmek için konuşmayın. Bu sizi hem yorar hem düşünmenize engel olur.

6. Hedef kitleyi tanıyın: Bir konuşma öncesinde hedef kitlenin yaşı ilgi alanları ve beklentileri gibi faktörleri öğrenin.  Bunu öğrenerek hazırlığınızı buna göre yapın.