Soğuk havalar tüm canlıları etkilediği gibi köpekleri de olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kış aylarının ortalarında köpek bakımına daha fazla hassasiyet göstermek gerekir.

Emeklilerin Zamlı Maaşları Hesaplara Yatıyor! Emeklilerin Zamlı Maaşları Hesaplara Yatıyor!

Pek çok köpek sahibi, evcil hayvanların kürkü olduğu için soğuğa insanlardan daha iyi tahammül edebilecekleri yanılgısını yaşıyor. Ancak durum sanıldığı gibi değil! Sıcaklığa alışan hayvanlar için soğuk hava insanlar kadar zorlayıcı olabilir. Bu nedenle soğuk havalarda köpeklerde oluşabilecek hastalıklar hakkında ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.

Donma
Frostbite, köpeğin vücudu soğuduğunda başlar. Köpeğin kulakları, pençeleri veya kuyruğu o kadar soğuyabilir ki dokuda buz kristalleri oluşabilir ve ona zarar verebilir. Soluk veya gri cilt belirtilerine dikkat edin; cilt ayrıca sertleşebilir ve soğuyabilir. Donmuş bölgeler sıcak olduğu için son derece acı verici olabilir. Şiddetli donmuş cilt sonunda siyaha dönecek ve kabuk değiştirir.

Hipotermi
Köpek soğukta çok fazla zaman geçirdiğinde, soğuk havalarda ıslandığında, sağlığı veya dolaşımı kötü olan köpekler soğuğa maruz kaldığında ortaya çıkar. Başlangıçta köpek titrer, kulakları ve ayakları soğur. Hipotermi ilerledikçe, depresyon, uyuşukluk ve halsizlik belirtileri gösterir. Durum kötüleştikçe kasları sertleşir, kalbi, nefes alma hızı yavaşlar ve uyaranlara yanıt vermez. Şiddetli hipotermi yaşamı tehdit eder. Bu nedenle köpeğin ısınmak için içeriye girmesi gerektiğini gösteren işaretleri kişilerin öğrenmesi gerekir.

Alınması Gerekn Önlemler!

Yürüyüş

  • Köpekler günlük yapılan yürüyüşlerde hem tuvalet ihtiyacını giderir hem de egzersiz ihtiyacını gidererek sağlıklarını korurlar. Ancak soğuk havalarda yapılan yürüyüşlerde köpeğin üşüyerek hasta olma ihtimali artar.
  • Köpeğinizi kış aylarında güneşin olduğu saatlerde yani havanın biraz daha sıcak olduğu zamanlarda yürüyüşe çıkarmaya özen gösterin. 
  • Çok soğuk havlarda süveter veya palto giydirin. 
  • Ancak kıyafet giydirseniz dahi kulaklarda, ayaklarda veya kuyrukta donma gerçekleşebileceğini unutmayın. Ve yürüyüş saatlerini kısıtlayın.

Uyurken Dikkat

  • Köpeğin kışın soğuk bir yerde uyumasına izin vermeyin. 
  • Sıcak battaniyeler ile köpeklerinize rahat bir ortam yaratabilir; yükseltilmiş yataklar ile köpeğinizi soğuk fayanslardan veya betondan uzak tutabilir ve polar kumaşlı köpek yatağı modelleri, ısıtılmış evcil hayvan yatakları ile rahatça uyumalarını sağlayabilirsiniz.
  • Köpeğinizin yatağını hava akımlarından, soğuk karolardan veya halısız zeminlerden uzak tutmanızda fayda var.
  • Isıtıcılardan koruyun. Evcil hayvanınızın yanmasını önlemek için alan ısıtıcılarından kaçının. Isı arayan köpeğinizi tehlikeden uzak tutmak için bir evcil hayvan geçirmez sistemi kurun. 

Takviye Kullanın

  • Köpeğinizin yemeğine bir deri ve tüy takviyesi ekleyerek cildinin kuru ve pul pul olmasını önleyin.
  • Evcil hayvanınızın pençelerinin, kulaklarının veya kuyruğunun kuru veya çatladığını fark ederseniz, gerektiğinde hindistancevizi yağını topikal olarak da uygulayabilirsiniz.

Beslenme

  • Soğuk havalar tembel davranışlara ve daha az kalori ihtiyacına neden olabilir. Köpeğinizin aktivite düzeyine dikkat edin ve kalorilerini buna göre ayarlayın. Aksi takdirde köpeğinizin ihtiyacından fazla beslenmesi kilo alımıyla beraber birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebilir.
  • Köpeğinizin her zaman temiz suya erişimini sağlayın.
  • Köpeğinizin mamasının yanında her zaman su bulundurmaya ve gün içerisinde rutin olarak köpeğinizin suyunu tazelemeye özen gösterin. Çünkü köpekler kış aylarında da suya ihtiyaç duyarlar.

Ayaklara Dikkat!

  • Köpeğinizin tüylü ayakları varsa, pedler arasında buz oluşumunu önlemek için pedleri arasında büyüyen tüyleri kesin.
  • Şehir kaldırımlarındaki kış tuzu da köpeğinizin pedlerini yakabilir ve zehirlidir, bu nedenle mahallede yürüdükten sonra köpeğinizin pençelerini durulayın veya silerek tuzu temizleyin.
     

Editör: Sena ERDOĞAN