Göbeğiniz az yeseniz de davul gibi şişiyor, sürekli gaz problemi yaşıyor ve kabızlıktan kurtulamıyor musunuz? Büyük ihtimalle hassas bağırsak problemi ile başbaşasınız. Hassas bağırsak sendromu hastalığının kabızlık ve dispepsi ön planda olan versiyonuyla savaşmanız şart. Peki bu konuda neler yapabiliriz?

Hassas bağırsak sendromu ile nasıl savaşılır?

1.    Öncelikle bir dahiliye uzmanına gidip hipotiroidi yani tiroid bezinin yavaş çalışması probleminiz var mı baktırın.
2.    Bol su ve yürüyüş mümkünse 10.000 adım
3.    Hazır yiyecek ve hazır gıdadan kaçının
4.    Fodmap diyeti yapın
5.    Tuvaletinizi kesinlikle ertelemeyin

Fodmap diyeti nedir?

Fodmap diyeti bazı besin maddelerinin kısıtlanması şeklinde uygulanan özel bir beslenme programıdır. Bu program hassas bağırsak sendromu bulunan veya fodmap içeren besinlere karşı hassasiyeti olan bireylerde bir uzman tarafından uygulanır. Düşük fodmap diyeti olarak adlandırılan ve fermente edilebilir karbonhidrat açısından fakir olan bu diyet genellikle hassas bağırsak sendromunu yönetmek için önerilir. Hassas bağırsak sendromu kramp, ishal ve gaz sancısı gibi belirtilere sebep olan bir sindirim bozukluğudur. Bu duruma sahip olan insanlar için yemek yemek, mide ağrısı ve şişkinlik gibi semptomları tetikler. Beslenme planında yapılacak bazı değişiklikler hassas bağırsak sendromuna bağlı şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur. Bazı besin gruplarının kısıtlanmasını içeren düşük fodmap diyeti hassas bağırsak sendromu bulunan bireylerde semptomların hafiflemesine yardımcı olur.

influenza deyip geçmeyin: Nelere yol açabileceğine inanamayacaksınız influenza deyip geçmeyin: Nelere yol açabileceğine inanamayacaksınız

Fodmap diyetine uygun bir tarif mücver

-Kabak, havuç, yumurta, glutensiz un, dereotu ve yeşil soğanın sadece yeşil kısımları ( yeşil kısımlar serbest, beyaz kısımlar yasak)
-Zeytin yağı kullanarak karıştırın ve bir borcama yayın ardından fırında pişirin. Ayrıca laktozsuz yoğurt ile enfes olur. Şimdiden afiyet olsun.

Unutmayın ki bu problemi yaşayan binlerce insan var. sonrasında daha büyük sorunlarla karşılaşmamak adına ciddiye alarak tavsiyeleri uygulamanızda ve bu şişkinlik ve kabızlık sorunundan kurtularak rahatlamanızda yarar var.

Editör: Merve Kiraz