Siroz Nedir?

Siroz,  karaciğerin kalıcı olarak hasar gördüğü ileri evre bir karaciğer hastalığı olarak tanımlanır. Skar dokusu yaralanma veya uzun süreli hastalık nedeniyle oluşan bir dokudur. Karaciğerde aşırı alkol tüketimi gibi nedenlerle yara dokusu oluşabilir. Siroz hastalığında karaciğer çalışmaya devam edebilir ancak skar dokusu karaciğerin düzgün çalışmasını engeller. Siroz daha ileri aşamalara geçtikçe, daha fazla skar dokusu oluşur. Bu da sağlıklı bir karaciğer dokusunun yaptığı metabolizma, kan pıhtılaşma faktörleri, protein üretimi ve ilaç ve toksinlerinin filtrelenmesi gibi görevleri yerine getirememesine neden olur.

Siroz Neden Olur?

Siroz bir gecede oluşmaz ve ortaya çıkmaz. Karaciğere uzun süreli verilen zararların neticesinde meydana gelir.
Sirozu tetikleyen etkenler;

Aşırı alkol tüketme
Obezite
Uzun süreli devam eden hepatit B ya da hepatit C enfeksiyonu
Kistik fibrozis
Vücudunuzun şeker işlemesini zorlaştıran rahatsızlıkların varlığı
Vücudunuzda çok fazla demir olması
Wilson hastalığı
Karaciğerde biriken yağ
Safra kanallarının sertleşmesi ve yaralanması
Vücudun karaciğer hücrelerine saldırmasına sebep olan otoimmün hastalıklar
Safra kanalının tıkanması
Bazı genetik sindirim bozuklukları
Frengi ve bruselloz dahil olmak üzere bazı enfeksiyonlar
Bazı ilaçlara gösterilen reaksiyonlar
Doktor önerisi olmadan ilaç kullanmak

Görme engelli bireylere yardım ederken bunlara dikkat edin Görme engelli bireylere yardım ederken bunlara dikkat edin

Siroz Belirtileri Nelerdir?

Siroz ilerledikçe semptomlar arasında yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, kas kütlesinde azalma, mide bulantısı, sarılık (cildin ve gözlerin sararması), kaşıntı, karında sıvı birikmesi (asit), bacaklarda ve ayak bileklerinde şişlik (ödem) bazen siyah dışkılama veya kanlı kusma, kas krampları, boyun ve göğüs cildinde kılcal damar genişlemeleri, el ayalarında kızarıklık, tırnak değişiklikleri yer alabilir. Kolay morarma veya kanama ve zihinsel karışıklık da belirtiler arasında bulunur. İleri evrelerde siroz, karaciğer yetmezliği, portal hipertansiyon, karaciğer kanseri ve bir dizi başka sağlık sorunu gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

Siroz Tedavi Yöntemleri

Tedavi planı karaciğerin ne kadar yaralandığına bağlı olarak şekillenir. Tedavideki öncelikli amaç, daha fazla hasarı önlemek için siroza neden olan durumu ortadan kaldırmaktır.  Spesifik duruma bağlı olarak, tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri (alkolden kaçınmak gibi), antiviral ilaçlar, bağışıklık bastırıcılar, semptomları yönetmek için ilaçlar ve ciddi vakalarda karaciğer nakli yer alabilir. Sirozun ciddi bir durum olduğunu ve erken teşhis ile müdahalenin sonuçları önemli ölçüde iyileştirebileceğini not etmek oldukça önemli.
 

Editör: Sena ERDOĞAN