Çoğunlukla bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon semptomlarından biri olan boğaz ağrısı kontrol altına alınmadığında konuşma, yemek yeme ve hatta nefes almayı güçleştirebilir.
Evde uygulanan basit yöntemler ile kontrol altına alınabilen boğaz ağrısı için özellikle bazı bitkiler şifa niteliği taşıyor.
Papatya Çayı: En etkili doğal iltihap çözücülerden biri olan sarı papatya çayı, boğaz mukozasında bulunan hücrelerin yenilenmesini sağlayarak vücutta bulunan yabancı organizmaların dışarı atılmasına yardımcı olur.
Nane Çayı: Soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıkların oluşturduğu semptomların giderilmesi için kullanılabilir. Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde boğaz ağrısı ve öksürüğün iyileşmesinde etkili olabilir.
Rezene: İltihap giderici ve balgam sökücü etkisi olan rezene çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerin giderilmesinde etkili.
Okaliptüs Çayı: Boğaz ağrısının iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda sinüzit ya da grip ile gelişen burun tıkanıklığının açılmasını sağlayarak rahat bir nefes almanızı sağlar.
Zencefil Çayı: Zencefil antiseptik ve antioksidan özellikleriyle boğaz ağrısına karşı etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren zencefil, boğazdaki enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir.
Yeşil Çay: Soğuk algınlığından ve gripten dolayı oluşan halsizliği gidermeye yardımcı olur. Hafif tadı olması sebebiyle içerisine bir çay kaşığı bal veya tarçın eklemesi daha iyi olur.
Meyan Kökü: Boğaz enfeksiyonlarının, ağız içi yaralarının, mide ülserinin ve birçok alerji türünün iyileşmesine yardımcı olur.
Kekik Çayı: Boğaz ağrısına ve bademcik iltihabına iyi gelir. Ayrıca kekik üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisinde de oldukça etkili.
Ekinezya Çayı: Her derde deva olduğu belirtilen ekinezya, geleneksel tıbbın olmazsa olmaz bitkileri arasında yer alır. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olan ekinezya, enfeksiyon önleyici özelliği ile başta farenjit, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve grip gibi birçok kış hastalığına iyi gelir.
Çemen otu: Çay olarak ya da tohumu çiğnenerek tüketilebilir. Ağrı, tahriş ve iltihap oluşumu ile mücadelede etkili bir yöntem olduğu düşünülen çemen otu, aynı zamanda etkili bir antifungaldir.
Hatmi kökü: Hatmi çiçeğinin kökü, çay gibi demlenerek içildiğinde boğazı rahatlatabilir. Günde 2 veya 3 kez tüketildiğinde boğaz ağrısının giderilmesinde etkili olduğu düşünülür.
Ada çayı: Ada çayı boğaz mukozasını koruyu bir tabakayla kaplayarak, var olan zararlı organizmaların yok edilmesine yardımcı olur.
Karanfil, zencefil ve ekinezya: Yapılan çalışmalarda özellikle karanfil, zencefil ve ekinezya çiçeği özlerinin boğaz ağrısından kaynaklanan iltihabı azaltabileceği sonucuna varıldı.
Bitkisel çayların yanı sıra uzun süren şiddetli boğaz ağrılarında hekime başvurmak önem taşıyor.