Bu bunaltıcı sıcak yaz günlerinde ne yaparsanız yapın içinizi ferahlatamıyor, buz gibi içecekler mi arzuluyorsunuz. Evet soğuk içecekler sizi ferahlatacaktır ama maalesef kıssa süreli!
Gelelim o meşhur bilgiye; sıcak günlerde çay harareti alır mı? Aslında yalnızca çay değil, tüm sıcak içecekler ısı kaybetmemize yol açarak hararetimizi alır. Sıcakta sıcak içecekler içilimez demeyin. Gelin hep beraber nedenine bakalım.
Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan siyah çay, her mevsimde olduğu gibi yaz aylarında da tüketilir. Ancak yaz aylarının getirdiği yoğun sıcaklık, aşırı hararete neden olur. Ayrıca yoğun terlemeye de yol açabilir. Sıcak havalarda serinlemek için genellikle soğuk içecekler tercih edilse de, bir efsane haline gelen çay harareti alır cümlesi, ikilemde kalmamıza neden olabilir.
Yapılan araştırmalara göre sıcak içecekler vücudun kendisini olduğundan daha sıcak hissetmesine yol açar. Bu da vücudun daha fazla terlemesine neden olur. Terlemek, ısı kaybını sağladığı için sıcak içecekler genellikle harareti alır. Çay tükettiğimizde vücudumuz normalden daha fazla terler. Ancak bu terleme spor yaptıktan sonra oluşan terle aynı değil. Vücut kontrollü bir şekilde terlediği için serinlemeye başlar ve üzerinizde hararette gitmiş olur.
Sıcak içecekler dışında hararetinizi alacak daha da sağlıklı soğuk içecek tavsiyelerine gelelim;
Maden suyu
Maden suyu, gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin daha rahat sindirimini sağlamak ve mineral alımını arttırmak için faydalı olan, sade bir içecektir. Kalori içermemesi ve birçok mineral bakımından da zengin olması nedeniyle önemlidir. Burada soda ile maden suyunu karıştırmamamız gerekiyor. Soda sadece sodyum-karbonat içerirken maden suyu birçok farklı mineral bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Çok fazla tüketilmesi halinde hazımsızlığa ve gaz sorunlarına neden olabileceğinden günde bir ya da en çok iki su bardağından fazla tüketilmemelidir.
Şekersiz limonata
Yaz aylarının gözde içeceklerinden biri de limonata. Fakat gereksiz şeker alımından kaçınmak ve bu tattan mahrum olmamak için limonatamızı evde kendimiz yapabiliriz. Bir litre suyun içine üç – dört tane limonu iyice sıkıp bir limonun da kabuğunu rendeleyerek, daha sonrasında bir tatlı kaşığı bal ve taze nane yapraklarıyla tatlandırarak tüketebiliriz. Gün içinde serinlemek için kullanılacak oldukça lezzetli bir alternatif olacaktır. Mevsiminde derin dondurucuya attığınız çilekler ya da yazın en güzel meyvelerinden biri olan karpuz ile limonatanızı renklendirebilir ve lezzetlendirebilirsiniz.
Ayran
Ev yoğurdu ile doğal olarak yapıldığında daha sağlıklı olan ayran vücut ısınızın düşmesine yardımcı olur.
Hindistan Cevizi Suyu
Hindistan cevizi tropikal iklimlerde sıcakla mücadele etmek için kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir. Gün içerisinde birkaç bardak tükettiğinizde günlük enerjinizin önemli bir kısmını da almış olursunuz.
Naneli ayran
Yaz aylarında yaşanan mineral kaybını gidermek ve serinlemek için tercih edebileceğimiz sağlıklı bir alternatif de naneli ayrandır. Yoğurt, kaya tuzu ve taze nane ile yapabileceğiniz bu basit içecek, yemeklerle ya da ara öğünlerde hem besleyici, hem de uzun süreli serinlik sağlayan harika bir seçenektir.
Tarçınlı soğuk yeşil çay
Metabolizmayı hızlandırması, antioksidan etkisi, zayıflamaya yardımı, cildi güzelleştirmesi ve diyabetten kalp hastalıklarına hatta bazı kanser türlerine kadar koruyucu etki gösterebilmesi ile tanınan yeşil çayı tüm bu faydalarının yanı sıra sağlıklı bir serinletici olarak kullanmak isterseniz, demleyip soğuttuktan sonra içine bir çubuk tarçın ve birkaç parça buz atarak tüketebilirsiniz.
Taze meyve suları
Tabi meyveleri lifli olarak tüketmek bağırsak sağlığı açısından daha yararlıdır ancak canınız tatlı kaçamaklar yapmak istediğinde soluğu market dolaplarında almak yerine taze meyvelerin suyunu sıkarak renkli ve daha besleyici alternatifler üretebilirsiniz. Örneğin üç dilim karpuzun suyunu içtiğinizde hararetiniz hemen kesilir. Kiraz, şeftali, siyah üzüm gibi meyveler de harareti keser.
İster sıcak, ister soğuk içecekler tüketin ama tavsiyelerimize mutlaka uyun.