Erken emeklilik bekleyenlere SGK’dan yeni bir fırsat sunuldu. Sağlık durumu bozulduğu için iş gücünün yüzde 60’ını kaybedenler, 1800 gün prim ve 10 yıllık sigortalılık süresiyle malulen emeklilik hakkına sahip oluyor. EYT’yi kaçıranlar için bir çözüm sunan bu fırsat, SGK’nın sevkiyle hastanelerden alınan iş gücü kaybı raporlarıyla mümkün oluyor. Başvuru sürecinin sonunda, uygun görülen vatandaşlara malullük aylığı bağlanıyor.

Yaş şartsız erken emeklilik bekleyenler için SGK’dan yeni fırsat duyuruldu. EYT’Yİ kaçıran milyonlarca vatandaşa malulen emeklilik imkanı sunuluyor. Özellikle çalışma hayatı sırasında sağlık durumunu kaybeden ve aynı zamanda meslek hastalığı ya da iş kazası gibi bir problemle karşı karşıya kalanlar yaş şartı olmadan ve 1800 gün primle emeklilik şansına sahip oluyor. SGK erken emeklilik detaylarını tek tek açıkladı. Peki malulen emeklilik kimleri kapsıyor?

Müjde! Emekli Maaşları Artık Kesilmeyecek Müjde! Emekli Maaşları Artık Kesilmeyecek

EYT’yi kaçıran milyonlarca çalışan farklı erken emeklilik formüllerini bulmak ve çalışma hayatını daha erken yaşta tamamlamak için araştırmalarına devam ediyor. Erken emeklilik, tüm çalışanlar için büyük önem taşısa da özellikle sağlık durumu bozulan, belli bir seviyede iş görememezlik raporu olan kişiler için daha önemli nokta aslında sosyal güvenlik kurumu bu grupta bulunan kişilere özel bir emeklilik avantajı sağlıyor. Sağlık durumundan yani malulen emeklilik sayesinde iş görememezlik raporu olan vatandaşlar 1800 gün prim ve 10 yıl sigortalık süresini tamamlamaları durumunda erken emeklilik için başvuru yapabiliyor. Bu şekilde yapılan emeklilik başvurularına malulen emeklilik adı veriliyor.

Peki malulen emeklilik şartları neler? Kimler malulen emekli olabili
 

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Sağlık durumundan yani malulen emekli olabilmek için öncelikle çalışma hayatı sırasında yani sigorta giriş tarihinden sonra iş gücünü yüzde 60 ve üstü oranında kaybetmek gerekiyor. Ayrıca bu durumun SGK’nın yetkilendirdiği bir hastane tarafından heyet raporu ile belgelenmesi şartı da aranıyor. Malulen emekli olabilmek için, 10 yıl sigortalık süresini ve 1800 gün prim ödemesini de tamamlamış olmak gerekiyor. Engelli çalışanlar için prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartı aranmıyor. Sadece yüzde 60 ve üstü sağlık raporu yeterli oluyor.
 

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Malulen emekli olmak için başvuru işlemleri sosyal güvenlik kurumu tarafından alınan sevkin ardından rapor çıkartılması ile başlıyor. Tam teşekkürlü bir hastaneden yüzde 60 ve üstü işgücü kaybı raporunu alan çalışanlar tekrar SGK’ya giderek emeklilik dilekçesini ve raporu teslim ediyor. Sosyal güvenlik kurumu yetkilileri tarafından yapılan incelemelerin sonucunda başvuru olumlu sonuçlanırsa malullük aylığı bağlanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ