Ekşisu Erzincan’ın en önemli simgelerinden bir tanesi. Erzincan’ın doğal kaynakları ile dünyaya o kadar fayda sağlanıyor ki aldığınız her maden suyu, içiniz gibi yufka yüreğinizi de ferahlatacak.

Erzincan’a yolunuz düştüyse eğer uğramanız gereken yerlerden birisi de ekşisu mevkii. Burada maden suyunu doğal haliyle Çeşme'lerden içebileceğiniz gibi lokantalarda da sürahi ile masalarınızda bulabilirsiniz.

EKŞİ SU_1280x853

'Siz içince başkasına yarayan tek su

Kent merkezine 14 kilometre mesafedeki Erzincan Belediyesine ait Ekşisu Mesire Alanındaki çeşmelerden akan "ekşisu" olarak adlandırılan doğal maden suyu Erzincan sofralarının vazgeçilmezi.
Özellikle hazmı kolaylaştırması ve vücuttaki mineral ile tuz kaybını kısa sürede gidermesi nedeniyle vatandaşlar bu suya büyük ilgi gösteriyor. Vatandaşlar mesire alanına gelerek, suyu şişe ve bidonlara doldurarak evlerine götürüyor.

Zengin Magnezyumlu  Kızılay Maden Suyu (Erzincan)

KIZILAY MADEN SUYU_916x960

Her zaman doğallığın en sade halini size getiren Kızılay İçecek, 2014’ten beri Erzincan Akyazı'dan zengin magnezyumlu kaynakları ile özel tatları hijyenik kontroller sağlayarak sizlere ulaştırıyor. Yüksek üretim kapasiteli, son teknoloji ile üretim yapan iki tesisi ile yurt içinde ve yurt dışında Kızılay farkını her yudumda maden suyu sevenlere sunulmakta.

Türk Kızılayı Maden arama ve maden suyu çıkarmayla ilgili yetki ve hakları alarak Erzincan'a yaklaşık 50 milyon yatırımla maden suyu fabrikası kurdu.

Daha sonra Kızılay İçecek, %100 doğal meyve aromalarını Erzincan kaynağının zengin magnezyumu ile birleştirerek üretim kapasitesini büyük oranda arttırdı. Böylece Erzincan kaynağının zengin magnezyumu doğal meyve aromaları ile birleştirilerek eşsiz bir ürün grubu daha tüketiciye sunuldu. Zamanla Kızılay'ın Doğal Kaynak Suyu marketlerde de yerini aldı. Gelirinin ihtiyaç sahiplerine ulaştığı maden suyu hem alıp içene hem de ihtiyaçlılara fayda sunmaya devam etmekte.
 
Kızılay Erzincan Maden Suyunun dünyanın en yüksek magnezyum içeriğine sahip. Doğal kaynaklardan elde edilen Kızılay Maden Suyu birçok markadan ayıran en büyük özelliği içeriklerindeki mineral oranları.
Gün geçtikçe yeni faydaları ortaya çıkan maden suyu, şifalı etkisi ve insan sağlığına katkılarıyla önemli bir konuma sahip. Üstelik bu maden suyu sadece içinde zengin mineraller olan sıradan bir içecek değil. Bu su iyiliğe ve merhamete akıyor. Bu büyük doğal hazineden elde edilen gelirin tamamı, insani yardım amacıyla kullanılıyor. Yüzbinlerce çocuk bu su sayesinde yeni bayramlık giyiyor, yüzbinlerce anne çocuklarını bu maden suyu sayesinde verilen gıda paketleriyle doyuruyor.

Doğu Anadolu'nun incisi Erzincan'ımızdan tüm dünyaya ihracat yapılıyor

Türk Kızılayı Erzincan Mineralli Su İşletmesinde üretilen maden suyu, yurt içindeki tüketimin yanı sıra 21 ülkeye ihraç ediliyor.

"Soda ile maden suyu farklıdır “

"Soda ile maden suyu birbirine karıştırılmaması gerekir. Maden suyu içinde doğal mineraller bulundururken, soda ise normal su ile karbondioksitin sıkıştırılmış haline denir. Kızılay’ınki tabii mineralli maden suyudur. Kızılay madensuyu Türkiye’nin en emin en çok minerala sahip en saf maden suyudur. uzun bir geçmişi vardır, fabrikasını Atatürk sistematize etmiş ve Türkiye’nin ilk maden suyudur."

"Maden sularında asit yoktur"

"Zaman zaman maden sularına  katkılar yapılıyor. Bazen bunların içine elma, portakal, karışık meyve, mandalina gibi aromalar katarak satışa sunuluyor. Birde meyve sulu maden suları piyasada yoğun ilgi görmekte Bunların içinde ise meyve konsantresi katılarak meyve konsantreli maden suyu oluşturuluyor. Böylece hem meyve suyu oluyor hem de maden suyu ve tamamen doğal. Bu maden suları gazoz değil kola değil bunların içinde kesinlikle asit yoktur."

Erzincan Maden suyunun içeriği ve faydaları

•    Enerji ve Besin Öğeleri
•    200 ml için
•    FLORÜR (F)
•    0,01mg/l
•    BİKARBONAT (HC03)
•    1317,6 mg/l
•    KLORÜR (Cl)
•    123,52 mg/l
•    SÜLFAT (S04)
•    4,42 mg/l
•    KALSİYUM (Ca)
•    40,59 mg/l
•    MAGNEZYUM (Mg)
•    317,45 mg/l
•    POTASYUM (K)
•    4,47 mg/l
•    SODYUM (Na)
•    108,92 mg/l
•    DEMİR (Fe)
•    0,070 mg/l
•    TOPLAM MİNERAL MADDE
•    1948,01 mg/l

Maden suyu sindirim sistemi dostudur. Böbrekler, idrar yolları ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir. En önemli faydalarından bir tanesi ise kemik yapısını güçlendirmesidir. Özellikle yetişme çağındaki çocuklarda ve kadınlarda kemik yapısının güçlendirilmesi ve korunması açısından yararlıdır..
Maden suyunu sağlık açısından faydalı yapan nedir? Kalsiyum (kemikleri güçlendirir), Magnezyum (kalp ve damar sağlığı açısından önemli), Bikarbonat (mide ve sindirim sistemi için gerekli) ve florür (dişleri güçlendirir) Bunun yanı sıra diğer mineraller açısından da fevkalade dengeli bir yapısı vardır.

Maden suyunun kadınlara özel yararları nelerdir? Kadınlar için maden suyu önemlidir, cilt sağlığı ve özel dönemlerinde oluşan ödem ile baş etmek için maden suyu tercih edilebilir. Temiz bir pamuk yardımı ile yüzü temizlemek veya yüzünüzü maden suyu ile yıkamak cilt için iyi bir seçimdir.. Üstelik mutfakta da kadınlar kek pişirirken, börek yaparken tariflerine maden suyunu ekleyebilirler.

Maden suyunun sporcular için de vazgeçilmezdir. Sporcu performansı için hidrasyon çok önemlidir. Susama hissi geliştiğinde vücut %1 lik su kaybına uğramıştır ki susuzluk spor yapan birey için hayati önem taşır spor ile ter kaybı vücutta elektrolit kalir işte bu yüzden mineral içeriği ile doğal maden suyu sporcunun en iyi içeceğidir.

Mengücek Melik Gazi Büyükler Hava Koşusu Türkiye Şampiyonası, Erzincan'da başladı Mengücek Melik Gazi Büyükler Hava Koşusu Türkiye Şampiyonası, Erzincan'da başladı

Maden suyunun kilo vermek ya da kilo kontrolü açısından yararı var mıdır? Birey aç hissettiği zaman aslında çoğu zaman susuz kalmış olabiliyor ben danışanlarıma açlık hissettiklerinde birkez daha düşünüp bu duyguyu ayırt etmeye çalışmalarını öneriyorum “bir bardak su veya maden suyu içip yeniden düşünün belki de aç değilsiniz sadece suya ihtiyacınız var “ diyorum. Ben danışanlarımın kilo verme programlarında her gün 8-10 bardak su ve 1-2 şişe doğal maden suyu içmelerini isterim.

Maden suyu cilt sağlığı açısından yararlı mıdır? Maden suyu içmek ve cildi maden suyu ile temizlemek yararlıdır ancak maden suyunun hijyenik şartlarda üretilmiş ve doğal olması önemlidir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde cilde olumlu katkılar sağlayan maden suyu, hem cilt temizliğinde hem de bakımında en doğal maddelerden biridir. Detoksifikasyona yardımcı olması da önemlidir

Maden suyu smoothie: 1 dilim kavun, yarım yeşil elma 4-5 dal taze naneyi robottan geçirip üzerine 1 şişe maden suyu ve biraz limon ile afiyetle içebilirsiniz.

Tüm bu sebeplerle tercihinizi her daim doğal kaynaklardan elde edilen ürünlerden  yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Editör: Merve Kiraz