Sazan balığı, Cyprinus carpio adı verilen bir tür balıktır ve tatlı su balıkları arasında en yaygın olanlardan biridir. Sazan balığı, sırtı yuvarlak ve yanları hafifçe basık olan büyük bir balık türüdür. Sırtının rengi genellikle kahverengi, siyah veya gri, gövdesi altın rengi veya gümüş rengi olabilir. Sazan balığı, besin değeri yüksek bir balık türüdür ve genellikle yemeklerde kullanılır. Bu balık türü, birçok kültürde balıkçılık faaliyetlerinin en önemli hedeflerinden biri olarak kabul edilir.

Türkiye'de birçok gölette 15 kg ve üzerinde birçok balık tutulmuştur.Modern balıkçılıkla ilgilenenler tutmuş oldukları balıkları tekrar ait oldukları yere bırakırlar. Tebliğde alıkonma adeti 5 taneyle sınırlandırılmıştır.

Türkiye'de 40 cm altında sazan balığı avlamak yasaktır ve tutulan sazan balıkları derhal suya iade edilmelidir.Aksine hareket edenlere para cezası uygulanır.

Bilindiği üzere iç sularımızda 3 iğneye serbestlik vardır. Sazan balığı avcılığı farklı materyallerle yapıldığından Ayçekirdegi ve mısır küspesinde iğne adeti 1 taneyle sınırlandırılmıştır. aksine hareket edenler para cezasıyla karşılaşırlar.

Mısır, solucan, midye, hamur, canlı yem ve boili ile tutulmaktadır.

Ekolojik dengeyi bozan İsrail Sazanında limit ve sayı zaman yasağı bulunmamaktadır.

Sazan Balığı Nerelerde Yaşar?

 Merak edilen diğer konular içerisinde sazan balığının nerelerde yaşadığı gelmektedir. Bu balık türleri genelde göl ve yavaş akan nehir kısımlarında yaşamaktadır. Ayrıca tablosu alanlarında yaşadığını eklemek mümkündür. Bu sebepten dolayı avcılık açısından yaygın olarak açık balık türleri içerisinde bulunmaktadır.

Sazan Balığı Kalori ve Besin Değeri

Diğer balıklara göre daha az yağ içeren sazan balıkları protein, fosfor, demir açısından zengin güçlü bir omega-3 kaynağıdır. Yaklaşık bir köfte büyüklüğünde yediğiniz sazan balığı, 38 kaloriye sahiptir. Bu da neredeyse 220 gramlık bir porsiyonun 280 kalori olduğunu göstermektedir.

Bir adet sazan balığında ortalama 39.23 protein, 12.32 yağ, 145.2 kolesterol, 107.8 sodyum, 732.6 potasyum, 90.2 kalsiyum bulunmaktadır. A ve C vitaminleri açısından da güçlü bir balıktır.

Sazan Balığı Faydaları Nelerdir?

·        Sazan balıklarının yağ oranı, diğer balık türlerine göre daha düşüktür.

·        Düzenli tüketimde kalp ve damar sağlığınızı koruyacaktır.

·        Gelişme çağında tüketildiğinde, çocuklarda beyin ve iskelet sistemine katkıları olur.

·        Bütün balık türlerinde olduğu gibi sazan balıkları da cilt sağlığı için oldukça etkilidir. Hücre yenileyici özelliğe sahiptir.

Bingöl'de 3 bin 78 kök kenevir ve 21 kilo 675 gram esrar ele geçirildi Bingöl'de 3 bin 78 kök kenevir ve 21 kilo 675 gram esrar ele geçirildi

·        Olası bir beyin rahatsızlığını önleyici özelliğe sahiptir. Tabi düzenli tüketildiğinde faydalarını gösterebilir.

Editör: Merve Kiraz