Uzmanlar şekersiz sakız çiğnemenin ağız ve diş sağlığı için faydalı olduğunu belirtirken uzun süre çiğnemenin de çene ve kas yapısının bozulmasına olumsuz etki edebileceğini belirtiyor. Uzmanlar çene kaslarının da vücudun diğer kasları gibi yorulacağını bu sebeple sakız çiğneme süresinin dengelenmesi gerektiğini vurguluyor.

TEK TARAFLI SAKIZ ÇİĞNEMEYİN

Çene oldukça hassas bir eklem yapısına sahiptir. Bu sebeple sakız sürekli tek tarafla çiğnenirse o taraftaki eklemde fazla kullanıma bağlı problemlere yol açabilir. Çene eklemleri de diğer eklemler gibi bir kere hasar gördüğünde vücut bu hasarı bir daha onaramaz ve çene ekleminden ses gelmesi, ağzın açıkken takılı kalması veya çenenin kilitlenmesi gibi problemler ortaya çıkabilir.

Ayrıca sürekli tek tarafta sakız çiğneme alışkanlığı, bir süre sonra çiğneme yapılan taraftaki kasların yüzün diğer tarafındaki çene kaslarına oranla daha fazla büyümesine sebep olur. Bu da yüzde asimetri oluşmasına sebep olabilir.

SAKIZ DİŞLERİ TEMİZLER

6 gezegen bir araya geliyor: 25 Ocağa dikkat! 6 gezegen bir araya geliyor: 25 Ocağa dikkat!

Sakız dişlerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Yemeklerden sonra çiğnenmesi tükürük salgısının artmasına ve çiğneme sırasında oluşan mekanik kuvvetlerle dişlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Editör: Yasemin Dülgeroglu