Propolis nedir? Faydaları ve zararları neler, hangi tedavilerde kullanılır? Haberimizde derledik…
Propolis Nedir?
Propolis, arı kovanlarının girişinde bulunan dışarıdan kovana giren arıların her girişte hijyenik girmesini sağlayan, kovanları bakteri ve mantar enfeksiyonlarından korumak için arılar tarafından üretilen maddeye denir. Bu propolisli bölge sayesinde diğer böcek ve hayvanların kovana girmesi engellenir. Öte yandan arılar propolisleri kovanların inşası içinde kullanırlar.
Propolis nasıl oluşur?
Bitki ve ağaçlardan reçine benzeri maddeleri toplayan arılar, bu maddeleri işleyerek propolis oluştururlar. Propolislerin rengi bu sebeple toplanan bitkiye göre değişiklik gösterebilir. Genelde açık ve koyu kahve renginde olurlar. Propolislerin kendine özgü bir de kokusu olur.
Propolisin faydaları neler? Hangi tedavilerde kullanılır?
Yara ve yanık tedavisinde kullanılır
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Lösemi tedavisine yardımcı olabilir
Kemoterapi yan etkilerini azaltır
Gribe karşı koruyucu etki yapar
Ağız ve diş sağlığına fayda eder
Uçuğa karşı etkilidir
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Propolis ne işe yarar?
Propolis güçlü antioksidanlar içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve hastalık durumunun erken atlatılmasına yardımcı olur. Enfeksiyon ve bakteri kaynaklı hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.
Propolis nasıl kullanılmalı?
Propolis olduğu gibi yani ham haliyle tüketilemez. Tüketiciye ulaşmadan önce bazı işlemlerden geçer ve genellikle damla şeklinde kullanılır. Damla propolisler su, kahve, çay ve süt gibi içeceklere katılabilir. Top halinde olan propolislerde bulunur. Bunlar da yoğurt ve çeşitli pürelerle tüketilebilir.
Propolisin zararları neler?
Faydası saymakla bitmeyen propolisin tüketilmemesi gereken durumlarda var. Örneğin astım hastalarının ve bala alerjisi olan hastaların kesinlikle tüketmemesi gerekir. Öte yandan ameliyat olmuş veya olacak hastalarla, hamile veya emziren annelerin uzman desteği almadan tüketmemesi gerekir.