Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldığı bir programda, deprem bölgesinde yürütülen faaliyetlerden, Ramazan ayında kırmızı et fiyatlarının artmaması için alınan tedbirlere kadar birçok konuda bilgi verdi. 

Ramazan Öncesi Denetimler Sıkılaşıyor

Bakan Yumaklı, Ramazan öncesi denetimlerin sıkılaştığını belirterek, gıda komitesindeki 3 bakanlığın perakendecilere ikazda bulunduğunu aktardı. "Bakanlığımız gereken takibi yapıyor. Perakendecilere uyarı yaptık. Ramazan ayında fahiş fiyata karşı denetimler sürecek" dedi.

Ramazan'da Et Fiyatı Artışına Geçit Yok

Yumaklı, Ramazan ayına özel olarak ESK vasıtasıyla hazırlıkların yapıldığını ve Ramazan ayında kırmızı et ihtiyacı sebebiyle fiyat artışı olmaması için 40 bin kasaplık hayvan tedarikinin yapıldığını bildirdi. "Herhangi bir ihtiyacımız olmayacak, fazlasıyla var" ifadelerini kullandı.

Ailece Seyahate %50’ye Varan Dev İndirim! Ailece Seyahate %50’ye Varan Dev İndirim!

Market Grupları Et Fiyatını Sabitledi

Ülkedeki kırmızı et üretimine ilişkin yapacaklarını anlatan Yumaklı, "Ramazan'da kırmızı ette fiyat artışına sebep olunmaması için 40 bin kasaplık hayvan tedarikini yaptık. Fazlasıyla var şu an itibarıyla. Buradaki amacımız üreticilerin zarar etmesi değil. Fahiş fiyat artışını engellemek istiyoruz. ESK önemli ölçüde tedarikini yaptığı market grupları da et fiyatlarını sabitlediklerini duyurdular. Biz bu tür açıklamaların artarak devam etmesini diliyoruz" dedi.

Hayvancılığa 270 Bin Lira Hibe

Yumaklı, hayvancılığa destek başvurularının başladığını ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden yapılabileceğini bildirdi. Bu kapsamda hayvancılığa yılda 270 bin lira hibe verileceğini aktaran Yumaklı, "Başvuru yapmak isteyen üreticilerimiz, Hayvancılık Genel Müdürlüğü internet sitesinden başvurabilecek. Mart ayında ilk hayvanları teslim etmeye başlayacağız. 270 bin liralık geri ödemesiz destek verilecek. Projeye başvuranların 15 adet hayvan aldığını varsayalım; bir yıl boyunca bir asgari ücret kadar bakım ve beslenme giderlerini biz karşılamış olacağız" diye konuştu.

Deprem Bölgesine Hayvan Desteği

Yumaklı, "Asrın felaketinde 43 bin 500 civarında küçükbaş hayvan kaybı vardı, bunları üreticilerimize geri verdik. 6 bine yakın büyükbaş hayvan kaybı vardı bunları karşıladık" dedi. Gençlerin kendi işlerini memleketlerinde yapabilmelerinin önünü açacaklarını belirten Yumaklı, Ziraat Fakültelerinden, veteriner hekimliği veya gıda mühendisliği okuyan öğrencilerden bu işi yapmak isteyenler olursa 15 hayvan olarak belirledikleri limiti 30 olarak uygulayacaklarını söyledi.

Hayvancılığa Destek Projesi

Hayvancılığa destek projesinde finansmanın nasıl sağlanacağına da değinen Yumaklı, "Diyelim bir gençsiniz veya kadınsınız ve bu projeye başvurdunuz. Ziraat Bankası 2 yıla kadar ödemesiz, 3 ile 5 yıl geri ödemeli krediyi sağlamış olacak" dedi. Deprem bölgesinde özellikle bu projenin uygulanmasını istediklerini vurgulayan Yumaklı, deprem bölgesinden başvuranların da ekstra puana sahip olacağını sözlerine ekledi. Hayvancılığa destek projesi kapsamında, hayvansal üretimin içerisinde olmak isteyen gençlerin, kadınların ve aile işletmelerinin başvurması halinde TİGEM’den gebe hayvan temin edeceklerini ve hayvan sayısı 200’ün altındaki işletmelerin de başvurabileceğini belirtti.

Editör: Doğu Gazetesi