Ayakkabılar üzerinde hep gördüğünüz ama amacını bilmediğiniz bu birit ve deliklerin ne işe yaradığını hiç merak ettiniz mi?

Özellikle spor ayakkabıların ya da botların arkasındaki biritleri, yandaki çift delikleri veya üst kısımda bulunan deliği sıkça görmekteyiz. Bunların görüntü için oraya koyulduğunu mu zannediyorsunuz. Aslında var olmalarının bir amacı var.

Tasarımcıların her ayrıntıyı düşünerek  bir amaç doğrultusunda üretim yaptıkları eşyaların hiç bilmediğiniz gizli işlevleri var. Birçoğumuz bu özelliklerin ne işe yaradığını bilmiyor. Ayakkabılarda ki bu gizemli şekillerin ne işe yaradığını duyunca çok şaşıracaksınız.

Arkada yer alan biritler

GÜNCELLEME - Muş'ta şehit askerin yakınlarının bulunduğu pikabın devrilmesi sonucu 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı GÜNCELLEME - Muş'ta şehit askerin yakınlarının bulunduğu pikabın devrilmesi sonucu 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

Ayakkabınızı daha rahat çekmenizi sağlarlar. Britleri çekip topuğunuzu rahatça içeriye yerleştirmenizde yardımcı olurlar. Başka bir amacı da bağcıkları bilekten bağlamak isteyenler için tasarlanmıştır. Bağcıkları arasından geçirerek bilekten bağlayabilir, ayakkabınızı ayağınızda daha sağlam bir hale getirebilirsiniz.

Spor ayakkabının en üst kısmında bulunan o delik ne işe yarıyor olabilir?

Genelde spor ayakkabıların en üst bölümünde bir delik görmekteyiz. İşte bu spor ayakkabı deliğine “Topuk kilidi” veya “Bağ kilidi” deniyor. Pek fazla kullanılmayan ekstra bağcık deliği koşu esnasında topuğun ayakkabı içerisinde sabitlenmesini sağlıyor. Bu sayede ayak topuğu ayakkabı içinde kaymıyor ve sakatlıkların önüne geçilmiş oluyor. Bağlamak için iki taraftan deliklerden ipi ayakkabı diline bakacak şekilde geçirin. Geçirirken iplerin yarısı oval bir biçimde dışarıda kalmalı. Daha sonra bağcıkların uç kısımlarını bu oval boşluklardan geçirin ve bağlayın. Üzerine normal bağcık şeklini yaparak ayakkabınızı kilitleyebilirsiniz.

Converse ayakkabılardaki havalı delikler

Converse‘in kenarındaki anlamsız gibi görülen deliklerin amacı daha havalı bir görüntü için değil havalandırmak için. Uzun olan bağcıkları bağlamak için ekstra bir alan olarak da düşünülmüş çünkü Converse aslında bir basketbol ayakkabısı olarak üretilmiş. Oradan bağcıkları geçirip bağlamak topuklarınızı ayakkabıya sabitlemek için üretilmiş.
 

Editör: Merve Kiraz