Erzincan’da otomobilin çarptığı koyunlar telef oldu. Aynı kazada 3 kişi de yaralandı(VİDEO) Erzincan’da otomobilin çarptığı koyunlar telef oldu. Aynı kazada 3 kişi de yaralandı(VİDEO)

Muratboynu Köyü Derneği ve muhtarlığı tarafından düzenlenen konferansa, Kemah Kaymakamı Ökkeş Sefa Türkoğlu, Kemah Belediye Başkanı Osman Kemal Aslan, Kemah Müftü vekili, Muratboynu Köyü Dernek Başkanı Şerafettin Ulutürk, Araştırmacı Tarihçi Yazar Kadir Aşcı,  Yücebelen Köyü Muhtarı Hasan Kaymaz, davetliler ve köylüler katıldı. 
Düzenlenen programda ilk olarak Muratboynu Köyü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Ulutürk açılış konuşmasını yaptı. Daha Sonra Kemahlılar Derneği Başkanı Mahmut Cantekin, Kemah Belediye Başkanı Osman Kemal Aslan, Kemah Kaymakamı Ökkeş Sefa Türkoğlu konuşma yaparak katılımcılara teşekkür ettiler. 
Düzenlenen programda gazetemiz yazarı Araştırmacı Tarihçi Erzincanlı Yazar Kadir Aşcı, Muratboynu Köyü tarihi ve camisini yaptıran Türk Osman Paşa ve Hacı İzzetpaşa hakkında konferans verdi. 
Araştırmacı Tarihçi Erzincanlı Yazar Kadir Aşcı, böylesi tarih şuurun pekiştirici konferans ve toplantıların yayılarak diğer köylere de emsal teşkil etmesi gerektiğini temenni ederek, Kemah merkezdeki Gülabibey Camii örneğinde olduğu gibi köy camilerinde de isim yanlışı yapıldığını, camilerin vakfiyeleri doğrultusunda yaptıranların adlarına izafe edilmesi gerektiğini söyledi. Muratboynu Köyü’ndeki Camii’nin Hacı İzzetpaşa Camii olarak, Yücebelen Köyü’nde ki camiinin Muratpaşa Camii, Koçkar ve Eriç Köylerindeki Camilerin ise Hacı Ramazan Efendi Camii olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 
Kemah Kaymakamı Ökkeş Sefa Türkoğlu, Yazar Kadir Aşcı’ya verdiği önemli bilgiler için teşekkür edip,  talimat vererek Kadir Aşcı’nın bahsettiği cami isimleri konularda çalışmaların yapılacağını söyledi.  
Programın sonunda Muratboynu Köyü’ndeki camiinin ön duvarına Kadir Aşcı’nın hazırlamış olduğu Türk Osman Paşa, Hacı İzzet Paşa ve Muratboynu Köyü Hacı İzzet Paşa Camii üçlü levhası asıldı. 
Muratboynu Köyü Dernek Başkanı Şerafettin Ulutürk, mükemmel bir konferans icra ettiklerini ifade ederek, Kadir Aşcı ve davetli misafirlere teşekkür etti. 
HACI İZZET PAŞA KİMDİR?
Tanzimat devrinin önde gelen valilerinden olan Hacı İzzet Paşa, Vüzerâdan Girit Valisi Erzincanlı Türk Osman Haşim Paşanın oğludur.  Bir takım kaynaklarda 1800 yılında Erzincanda, bazısında ise 1813 yılında Girit’in Resmo kasabasında doğduğu yazılıdır. Babası Osman Haşim Paşa gibi Vali olup, Van, Hakkâri, Cidde, Diyarbakır, Trablusgarp, Sivas (uzun süreli ve iki defa), Elazığ, Edirne (iki defa) ve Erzurum Vali Vekilliği yapmıştır. Harput’un aşağı ovaya indirilerek bugünkü Elazığ’ın ikinci kuruluşu onun valilik yaptığı dönemde tamamlanmıştır. Hacı İzzet Paşa Nevi şahsına münhasır bir şahsiyet olup tuhaflıklarıyla da meşhurdur. Vazife yaptığı hemen heryere bir eser-hayrat bırakmıştır. Erzincanda iki, Elazığ ve Sivasta birer cami ve Erzurum’da Abdurrahman Gazi Türbesinin yanında yaptırdığı cami; Edirne Saat Kulesi onun eseridir. Mekke’de Hayrat bırakmıştır.  Edirne Valisi iken 1893 yılında Edirne’de vefat etmiştir. Türbesi Üçşerefeli Cami ile Peykler Medresesi arasındadır.
 

Editör: Adem Küçükkaya