Mirketler, Güney Afrika'nın açık, kurak ve yarı çöl gibi zorlu yaşam koşullarına sahip ovalarında yaşamını sürdürür.  Mirket sözcüğü ise 'meer kat' kelimesinden gelir. Flemenkçede 'göl kedisi' olarak anılır.

Ağrılı çiftçiler alın teriyle ektikleri buğdayları hasat etmeye başladı Ağrılı çiftçiler alın teriyle ektikleri buğdayları hasat etmeye başladı

Coğrafi konumlarına bağlı olarak üç farklı mirket türü bulunur. Bu türler birbirlerine oldukça benzer görünseler de, kürklerinin renkleri ve üzerindeki işaretler açısından küçük farklılıklar gösterirler. 

 Yaklaşık 25-35 cm boyunda ve 0,6-1 kg ağırlığında, uzun ve ince bir vücut yapısına sahip olan mirketlerin, dik durabilme yetenekleri en belirgin özellikleri arasında yer alır. Ayrıca bu hayvanlar toplam boyutlarının neredeyse iki katı uzunluğunda siyah uçlu kuyruklara sahipler.

Mirket 1280X799

Bu hayvanların renkleri genellikle kumdan açık kahverengiye kadar değişir. Sırtlarında sekiz adet koyu çizgi bulunurken, yüzleri ve alt kısımları daha açık, burunları ise siyah renkte olur. Uzun burunları ve göz çevreleri koyu renkte olan mirketler genellikle bir aile üyesi tarafından yönetilir ve diğer mirketler bu liderin etrafında toplanır. Mirketler, düşmanlarından korunmak için birlikte çalışırlar. 

Genellikle güney ve batı Afrika'da bulunan, Kalahari Çölü'nün kuru çalılıklarında yaşamayı tercih eden mirketlir,  bu zorlu coğrafyada, gündüzleri yerde yiyecek arayışında olup, geceleri ise kumda oluşturdukları devasa yuvalarına çekilirler.

Bir koloni mirket genellikle 20 ila 50 bireyden oluşur. Yer altında, mirketler karmaşık tüneller ve odalar oluşturur. Bu tüneller, onlara koruma sağlar ve aynı zamanda yiyecek arama ve yavrularını büyütme alanı olarak hizmet eder.

Birçok yırtıcı hayvan, mirketlerin etini lezzetli bulur. Özellikle yırtıcı kuşlar, kartallar, leoparlar, çakallar ve yılanlar... Bu yırtıcılar, mirketlerin yaşam sürelerini önemli ölçüde kısaltabilirler.

Hastalıklar da mirketlerin ölümüne sebep olabilir. Mirketler, çeşitli parazit ve bakterilere karşı oldukça hassas olduğundan bu mikroorganizmalar, mirketlerin bağışıklık sistemini zayıflatarak, hayvanın ölümüne yol açabilir. 

Editör: Sena ERDOĞAN