SAĞLIK

Mide Bağırsak enfeksiyonlarına dikkat!

Hava sıcaklıklarının artması ile sıcak ortamda mikroorganizmalar kolayca çoğalarak mide-bağırsak enfeksiyonuna yol açabiliyor

Abone Ol

Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebildiğini belirten uzmanlar, ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden mutlaka uzman bir hekime veya bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğini söylüyor.

Uzmanlar, ishal ve kusma nedeniyle vücut sıvı kaybeceğini bu nedenle, bol miktarda su, elektrolit içeren içecekler ile hafif çorbalar gibi sıvıları tüketilmesi gerektiğini söyledi. Yeterli miktarda su içmek, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olacağını belirten uzmanlar, kabızlık riskini azaltacağını ve günde en az 10 bardak su içilmesi gerektiğini söylüyor.

Uzmanlar; “Sindirim sisteminizin iyileşmesine yardımcı olmak için hafif, sindirimi kolay yiyecekler tüketin. Yağlı, baharatlı ve ağır yiyeceklerden kaçının. Fermente edilmiş gıdalar, probiyotik bakteriler içerir ve bağırsak sağlığını destekler. Yoğurt, kefir, turşu, kimchi ve kombucha gibi probiyotik açısından zengin ve fermente edilmiş gıdaları diyetinize ekleyerek bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Şekerli ve işlenmiş gıdalar, sindirim sisteminde olumsuz etkilere yol açabilir ve bağırsak sağlığını bozabilir. Gıdaların doğru şekilde temizlenmesi, pişirilmesi ve saklanması da önemli. Stres, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Egzersiz yapmak, bağırsak hareketlerini artırır ve sindirim sistemini destekler. Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapmaya çalışın” diyor.