Kulak kiri tıp dilinde buşon olarak ifade edilir. Dış kulak yolunda bulunan bezlerden serumen adında bir salgı salgılanır. Bu salgı kulak zarını dış ortamdan gelebilecek bakterilerden, toz ve kir parçaları gibi zararlı maddelerden korur. Daha sonra kurur ve kulak kepçesine atılır. Böylece kulak kiri oluşur.
Serumen bazen fazla birikerek, duymayı kısıtlayabilir. Bu yüzden kişiler kendi yöntemleri ile kulağı temizleyip, tıkanıklığı giderme girişiminde bulunmak isteyebilirler fakat evde sert ve sivri cisimlerle yapılan kulak temizliği kulağa zarar verebilir. Temizleme esnasında serumen salgısı silinebilir, kulağın pH ve yağ asidi içeriği değişebilir. Yapılan bilinçsiz hareketler, buşonun kulağın iç bölümlerine itilip, kulağın tıkanmasına sebebiyet verebilir.
Kulak Nasıl Temizlenir?
1-Kişisel temizleme işleminizi dış kulakla sınırı tutup, kulağınızın içinde meydana gelen sıkıntılarda Kulak-Burun-Boğaz doktoruna görünün. Kulak temizliğini de doktorunuza yaptırın.
2-Kulak çubuğunu, kulak içini temizlemek için değil, kulak kepçesindeki kıvrımları temizlemek için kullanın. Temizlik gereçlerinin kulak deliğine sokulması, buşonun kulak zarına doğru itilmesine yol açar.
Kulak Temizletmek Alışkanlık Yapar Mı?
Kulağın temizlendikçe daha fazla buşon üretmesi, daha sık tıkanması doğru bur inanış değil. Kulağın sıklıkla buşon yüzünden tıkanması, çoğunlukla kişinin kirli havaya maruz kalmasından kaynaklanır.