Fast food işletmelerinin sırrı: Çıtır çıtır patates için bu yöntemi uygulayın Fast food işletmelerinin sırrı: Çıtır çıtır patates için bu yöntemi uygulayın

Yaz sebze ve meyvelerini kışında tüketebilmek için yapılan konserveler yiyecekleri muhafaza etmenin geleneksel yöntemlerinden biri. Ancak dikkatli de olmak gerekiyor. Bozulmuş bir konserve maalesef kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Uzmanlar konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirtiyor.  Konserve yaparken uygulanan ısıl işlemle zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi amaçlanır ve bu şekilde yiyeceklerdeki bozucu ve zararlı etkiler ortadan kaldırılır. Ancak yüksek ısıda haşlama işlemi ısıya duyarlı ve suda çözünebilen C vitamini ile karbonhidratın vücutta yakılmasını sağlayan tiaminin bir miktar azalmasına sebep olabilir. Ayrıca hazırlama, saklama ve tüketme esnasında bazı kurallara uyulmaması ciddi zararlar verebilir.

Konserve hazırlarken, saklarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken unsurlar

TAZE, ÇÜRÜKSÜZ MALZEME SEÇİLMELİ

Konserve için kullanılacak sebze ve meyveler taze, kaliteli ve çürüksüz olmalı. Asla küflü ürün kullanılmamalı. Sebze ve meyveler akan suyun altında ovuşturarak iyice yıkanmalı ve konservelemeye uygun olacak şekilde doğranmalıdır.

PİŞİRME SÜRESİNE VE ISISINA DİKKAT EDİLMELİ

Konservesi yaparken en önemli şey besinde sağlığa zararlı mikroorganizma üremesini engelleyecek olan sıcaklık ve süre. Uygun sürede ve ısıda pişirilmeyen konservelerde bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle gıda zehirlenmeleri olabilir.  Konserve içerisinde mikroorganizma oluşumunu engellemek için C.Botulinum toksinini tahrip etmek gerekir. Sıcaklık mutlaka 100 derecenin üzerinde olmalıdır. Bunun için özellikle düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda sebze ve meyvelerin asitlik derecesine bağlı olarak 10-20 dk kaynatılması gerekir. Hatta ısıya dayanıklı bazı toksinleri yok edebilmek için 116 dereceye kadar ısıtmak gerekir. Domates gibi asitlik seviyesi yüksek olan gıdalar ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatma sırasında tuz ve yağ eklenebilir.

HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ

Kullanılan kaplarda çizik, çatlak olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kaplar gelişebilecek zararlı mikroorganizmaları yok edecek bir sıcaklık derecesine kadar ısıtılmalıdır. Kullanmadan önce, cam kavanozlar akan suyun altında yıkanmalı ardından 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir.

KAPAKLAR SIFIR OLMALI

Uzmanlar konservelerde kullanılacak kapakların önceden kullanılmamış olması konusunda kesin uyarıda bulunuyor. Önceden kullanılmış kapaklar iyi kapanmaz ve hava geçirir. Bu da zararlıdır.

KAPATIRKEN DİKKAT EDİLMELİ

Isıtılan cam kavanozlara malzeme doldurulurken kaynar şekilde hiç zaman kaybetmeden kavanozun 1/5 i kadar boşluk kalacak şekilde yapılmalı. Doldurma işlemi bittikten sonra, hijyeninden emin olduğunuz ve temiz bir havluyla kuruladığınız kapak kavanozun üzerine konulur. Avuç içi baskısıyla 3 tık sesi duyana kadar geriye sarılıp bir kez de sağa sıkılıp sızdırmaz kapama sağlanmalı.

DOĞRU SAKLANMALI

Konserveler serin, kuru ve güneş ışığı almayan yerde muhafaza edilmelidir. Açılmamış konserveler, 6 aya kadar saklanabilir. Açılmış konserveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı ve 2-3 gün içinde tüketilmeli.

TÜKETMEDEN ÖNCE KONTROL EDİLMELİ

Eğer kapakta kabarma şişme varsa veya kapakta sızıntı küflenme bu konserve kesinlikle tüketilmemeli.

Editör: Yasemin Dülgeroglu