Büyük çoğunluğun zevkle tükettiği ve hazır beslenmenin olmazsa olmazlarından olan kola, verdiği damak tadının yanında, götürüsü getirisinden fazla olan bir içecek.
Kolanın zararlarını anlayabilmek için bir tabağa et parçası koyup üzerine kola döküp bir süre beklemeniz yeterli. 2 günün sonunda etin eriyip kaybolduğunu göreceksiniz. Ayrıca bir bardak kola içine öldükten sonra bile en fazla dayanabilen organlarımızdan olan diş veya kemik parçası atın ve 3–4 gün bekletin. Kemiğin lastik gibi olduğunu göreceksiniz. Bunu sebebi kolanın sahip müthiş asitlik derecesi( PH=3,4).
Size bir örnek daha. Kola, insan vücudunun dışarıya atmak için çalıştığı karbondioksiti bol miktarda içermektedir. 2001 yılında Delhi Üniversitesinde “kim daha fazla kola içecek“ diye bir yarışma düzenlendi. 8 litre kola içen kişi 10 dakika içinde herkesin gözü önünde öldü. Neden, karbondioksit zehirlenmesi.
Kola içerisinde yer alan zararlı maddeler
Fosforik Asit: Genç kadınlarda, osteoporoz hastalığı riskini artırmaktadır. Yani kemiklerin kolay kırılması.
Kafein: Kafein kullanımı huzursuzluk, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yüz kızarıklılığı, fazla idrar ve sindirim şikâyetleri gibi rahatsızlıklardır.( Boyar Madde(karamel): Şekerin 170 dereceye kadar ısıtılması ile elde edilir. Alerjik bünyelere zararlı bir maddedir. Karbondioksit Gazı: Sağlığa zararlı bir gaz olup, yüksek oranda alınması ani ölümlere neden olur.
Karmin: Renklendiricidir. Cochineal adı verilen böceklerden elde edilir. Şampuan ve kozmetik sanayinde kullanılır.
Yapay Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesülfan E950, Sakarin E954. Bu maddelerin Alzheimer riski oluşturduğu bildirilmektedir. Özellikle aspartamın çocukların zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle ispatlanmıştır.
% 5 Oranında Etil Alkol: TSE’nin gazozların genel özellikleri adlı tabloda etil alkol bulunabileceği belirtilmiştir. Etil alkolün zararlarını herkesin inkâr etmeyeceği zararlı bir madde.
Kokain: Mide duvarında tahrişlere ve obeziteye neden olur. Bağırsaklarınıza ne yaptığınızı tahmin etmek zor değil.
Şeker: Bir bardağında yaklaşık 32 küp şeker bulunuyor.
Uzmanlar uyarıyor!
Kolanın zararları ile ilgili olarak yapılan birçok araştırma sonrasında, beslenme uzmanları ve doktorlar fikir birliğindedir. Kolanın zararlarına dair uzmanlar şu maddelere dikkat çekiyor;
• Kafein, kola içeriğindeki kafein sebebiyle bu içecek kişide bağımlılık geliştirebilir. Aynı zamanda hipertansiyon hastalığı riskini artırır. kafein uykusuzluk problemi de oluşturur.
• Aşırı şeker içeriği, 330 ml kolanın içerdiği şeker miktarı, bir yetişkinin günlük maksimum şeker alımını geçebilir. Aşırı miktarda basit şeker tüketimi, obezite, diyabet, kalp hastalığı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
• Kola yüksek oranda fosforik asit içerir, asit diş minesini aşındırır. Bu da dişlerde çürük oluşumuna neden olur. Fazla fosfor içeriği kemik erimesi hızını da artırır.
• Yapay tatlandırıcı ve koruyucular, içeriği ile reflü gibi mide rahatsızlıklarına da neden olabilir.
• Kola koruyucu, kafein ve bazı asitler içerir, bu nedenle vücuttan hızla sıvı atılmasına yol açar. Bu da, mineral eksikliğine ve elektrolit dengesinin bozulmasına yol açarak kolanın zararları arasında sayılır.
• Yapay koruyucu ve aroma içeriği ile, böbrek taşı gibi sorunlara neden olarak sağlığınızı olumsuz etkiler. Ayrıca böbrek üstü bezlerini yorarak, vücudunuzda böbrek sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.