Sonbahar meyvesi olan olarak da bilinen kızılcık, neredeyse tam bir şifa deposu. Meyvesinden yaprağına, kökünden kabuğuna kadar her yeri faydalarla dolu olan kızılcık özlerinin 4 saat içinde kanserli hücreleri yok ettiği tespit edildi.

Ünlü hekim İbni Sina'nın, yaraları yıkamak için ve yanıkları tedavi etmek için kullandığı kızılcık meyvesinin bir mucizevi etkisi daha ortaya çıktı. Kızılcık özlerinin, kanserli hücreleri 4 saatte yok ettiği tespit edildi.

Kızılcık ağızda oluşan ve aft gibi rahatsızlıklara yol açan bakterileri azaltmak gibi bir özelliği vardır. Kızılcık hücreleri koruyan bir antioksidan deposu. Süper besin olarak bilinen Kızılcık üzerine yapılan son çalışmanın sonuçları, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Kızılcıkta bulunan antioksidanlar brokoliden beş kat daha fazla. Yapılan son çalışma bu meyvenin kanserle mücadelede etkili olduğunu gözler önüne serdi.

Cornell Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma, kızılcık özlerinin meme kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini inceledi ve sonuçlar şaşkınlık yarattı. Araştırmacılar, kızılcık özlerini insanlardaki meme kanseri hücreleri üzerinde test etti. Bilim insanların 4 saat içinde kanserli hücrelerin büyük bir kısmının yok olduğuna şahit oldular.

Kızılcık Faydaları

Kızılcık Mart ve Nisan aylarında çiçek açan küçük bir bitkidir. Kızılcık ağacı sert ve sağlam bir yapıya sahiptir. Kızılcık görüntüsü ile herkesi cezbeder. Kıpkırmızı rengi ve şeker gibi tadı ile çok lezzetli bir meyvedir. Ayrıca kızılcık çok güzel bir kokuya sahiptir. Kızılcık küçük meyvelerdir. Kızılcık tam eski çağlardan beri var olmuş bir meyvedir. Kızılcığın çiçeği sarı renklidir. Ama meyvesi ise kıpkırmızı renge sahiptir. Aslında kızılcık ilk olmaya başladığı zamanlarda rengi açık pembe ve açık kırmızı arasındadır ve tadı yüzümüzü buruşturacak kadar ekşidir. Ama zamanla olgunlaşan kızılcık hem tatlanır hem de rengi koyulaşır. Kızılcığı çiğ şekilde yiyemeyen kişiler suyunu içebilir ya da marmelatını da yiyebilirsiniz. Ayrıca kızılcık battaniye boyamak için de kullanılır.

Kızılcık içerisinde bulunan C vitamini bizim mikroplara karşı korunmamızı sağlar. Bizi dışarıdan vücudumuzun içine girecek olan her türlü bakteri, virüs ve mikroplardan korur.

Kızılcık tam bir antioksidan maddesidir diyebiliriz. Kızılcık içerisindeki antioksidan maddesi kızılcığın birçok sağlık sorununa çözüm yolu olmasını sağlamaktadır.

Kızılcık özellikle enfeksiyonel hastalıklar başta olmak üzere kanser, idrar yolları enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonlarına ve diğer çeşitli enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.

Özellikle kızılcık küçük yaştaki çocuklara yedirilmelidir. Çünkü küçük yaştaki çocuklar genelde idrar yolu enfeksiyonu hastalığına yakalanırlar. Bu hastalığın giderilmesinde de kızılcığın birçok etkisi vardır. Aslında idrar yolları hastalıkları ebeveynler tarafından pek önemsenmeyen bir hastalık olsa da aslında tehlikelidir. Çünkü bu hastalık zamanla böbrekler ve diğer sindirim sistemi organlarını tehdit etmeye başlar. Hatta hastalığın ilerlemesi durumunda erkeklerde prostat hastalığı bile ortaya çıkabilir. Önlemimizi erken almamız gerekir. Bu hastalığın tedavisi için belirli bir miktar kızılcık kaynatılarak tüketilebilir.

Kızılcık aynı zamanla diş sağlığına da çok faydalıdır. Kızılcığın içerisinde bulunan proantosiyanidin maddesi dişlerin üzerine yapışan çeşitli yiyecek ve içecek kalıntılarının temizlenmesinde önemli rol oynar ve bu sayede diş çürümeleri engellenmiş olur. Ayrıca diş üzerinde ve çevresinde çeşitli plakların oluşmasını ve diş üzerinde bulunan asitlerin üretilmesini engeller. Bu sayede asit dişlerimizi tahriş edemez.

Bir anda gelen ayak ağrıları neden olur Bir anda gelen ayak ağrıları neden olur

Solunum yollarında enfeksiyon hastalıkları olan kişiler de kızılcık tüketmelidir. Rahatlatıcı özelliğe sahip olan kızılcık rahat nefes almamızı sağlamaktır.

Kızılcık vücut hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Aynı zamanda cilt problemleri çeken kişilerin de bol bol kızılcık yemeleri gerekir. Çünkü kızılcık cilt hastalıklarına da iyi gelmektedir.

Kızılcık soğuk olan kış aylarında nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi geçici rahatsızlıklara karşı da vücudun dirençli olmasını sağlar. Tabi ki kızılcık kış aylarında çiğ halde bulunmaz. O yüzden mevsiminde kızılcık toplanmalı ve kışın yemek üzere kurutulmalıdır. Ama kurutulmuş kızılcığın faydalı olması için taze olması gerekir. İkinci yıla kalmış olan kuru kızılcıklar hem lezzetli olmaz hem de lezzetli olmadığı için vücuda bir faydası olmaz. Bu yüzden kuru kızılcık ve yaş kızılcık tazeyken tüketildiğinde vücuda daha fazla yarar sağlar.

Antitümör etkisine sahip olan sayılı meyveler arasındadır. Kızılcığa bu özelliği içerisindeki polifenolik maddesi sağlar. Kızılcık içerisindeki bu madde sayesinde meme, kolon ve prostat gibi çeşitli kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir besin olmuştur. Bundan dolayı düzenli kızılcık tüketmemiz yapmamız gerekir. Çünkü kızılcık kanser riskini azaltır.

Ayrıca kızılcık obezite hastalığı ile de mücadele de görev yapar.

Kabızlık, ishal gibi bağırsak sorunlarının giderilmesinde ve mide hastalıklarından biri ve en tehlikelisi olan ülser hastalığının engellenmesinde de önemli rol oynar. Kızılcık bağırsakların temizlenmesinde ve bağırsaklarımızın daha sağlıklı olmasında etkilidir.

Kızılcık faydalarından biride karaciğer iltihaplanmasına karşı da şifa niteliğindedir.

EYYUP TAŞ 

Editör: Sena ERDOĞAN