Hiper tansiyon çok önemlidir. Kalbin damarlarının tıkanmasına, kalbin beslenmesine engel olur ve kalp krizlerine zemin hazırlar. Diğer yandan beyinde, gözde, böbrek gibi ana organlarda da tahribat verir. Hiper tansiyonun erken teşhisi ve tedavisi önemlidir. Türkiye'de nüfusun yüzde 25'in hiper tansiyon vakaları görülmektedir. Bu rakamın yüzde 15'i ilaçlarla kontrol altında tutulabiliyor. Hiper tansiyonda ciddi oranda bir kontrolsüzlük söz konusu. Sabah saatlerinde insanların hiper tansiyonu yükselir. Vücutta bir takım hormonlar salgılanır. En çok beyin kanamaları da o saatlerde yaşanır. İnsanların hiper tansiyon nedeniyle vücudundaki önemli organları her an zarar görebiliyor. Bu yüzden hiper tansiyon hastalarının özellikle sabah saatlerinde çok dikkatli olmaları gerekir. Hiper tansiyon, yaz aylarında sıcağın etkili olduğu saat diliminde yükselir. Tansiyon yükselince de, hasta göğüs ağrısı olarak hisseder ama nefes darlığı durumu yaşanır. Eğer kalbinde onu hissedecek kadar damar sertliği söz konusu değil ise, baş ağrısı gibi hissederek önemsemezse Allah korusun beyin kanamalarına ve felçlere neden olur. Bu yüzden mecbur kalmadıkça hiper tansiyon ve kalp hastalarının güneşte uzun süre durmamaları gerekir.

Masum olanı bulun: Beyaz, sütlü, bitter... Masum olanı bulun: Beyaz, sütlü, bitter...

Bu insanların çalıştıkları ortam hem nemlidir, hem de sıcaktır. Hasta durmadan terler ama terimiz buharlaşmadığı için o buharlaşmadan dolayı serinleme olmaz. Bu olamadığı için insanlarda tansiyon yükselir ve yine beyin kanamalarına sebebiyet verir. Onun için çalışma ortamlarının nemsiz ve kuru olması gerekir. Deniz sahilinde de güneşin tepede olmadığı zamanlarda sabah 11,30'a kadar ve 5'ten sonra denize girmek lazım. Denize tok karnına girmemek lazım. Çünkü tok karna denize girenlerde kalp krizi ortaya çıkıyor. Denize tok karnına girilmeyecek, güneşin ışınlarının tepe olduğu saatlerde dışarıda dolaşılmayacak ve nemli ortamlarda uzun süre bulunulmayacak.
Güneş ışınlarının ozon tabakasının delik olmasından dolayı tehlikeli olduğunu biliyoruz. Özellikle cildinde siyah benekleri olan insanların uzun süre güneşte durmamaları lazım. Melanom dediğimiz cilt kanserine güneş ışınları neden oluyor. Roza dediğimiz cilt hastalığı olan insanlar, güneş ışınlarından rahatsız olurlar. Bu hastaların da güneş ışınlarına karşı tedbirli olmalı.”
 

Editör: Adem Küçükkaya