YAŞAM

Kahve tiryakileri dikkat! Uzmanlar doğru kahve saatlerini açıkladı

Sabahları kahvesiz gözünü açamayanlar için üzücü bir haber… Uzmanlar uyanır uyanmaz kahve içilmemesi gerektiğini söylüyor.

Abone Ol

SABAH KAHVESİ

Uzmanlara göre kortizol hormonu kişinin uyku döngüsüne özel bir ritim takip eder. Uyandıktan sonra 30-45 dakika içinde zirveye çıkar ve gün boyunca da yavaş yavaş azalır. Kortizol sizin uyanıklık ve odaklanmanızı sağlayan hormondur. Bu nedenle sabahları kahve içmek için en uygun saat uyandıktan 45 dakika sonra içilendir. Belirtilen saatlerden daha erken kahve tüketmek zamanla kahveye bağışıklık kazanmanızı sağlar. Bu da kahveden istediğiniz etkiyi almanızı zorlaştırır ve kortizol hormonunuzu olumsuz etkiler.

İYİ BİR GECE UYKUSU İÇİN

Kafein beyninizde bulunan ve uykuya teşvik eden reseptörleri bloke eder ve geç saatte tüketilmesi durumunda gece uykusunu zorlaştırır. Bu sebeple özellikle uykuya geçmede problem yaşayanların yatmadan en az 6 saat önce kahve içmeyi bırakması öneriliyor. Uzmanlar, uyku düzeninizi bozmamak için öğlen 3'ten sonra kahve, gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi herhangi bir kafein çeşidinden kaçınılması gerektiğini de vurguluyor.

Kahve konuştuktan sonra canı kahve çekenler için yaz sıcaklarında yapabileceğiniz 2 soğuk kahve tarifi…

DALGONA KAHVE

Malzemeler:

2 yemek kaşığı granül kahve

2 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı sıcak su

200 mililitre soğuk süt

Yapılışı:

Bir kâseye granül kahve, şeker ve sıcak suyu alıp tel bir çırpıcıyla çırpın. Karışımın rengi başta koyu çırptıkça açık olacak. Yaklaşık 15 dakika çırptıktan sonra karışım katılaşacaktır. Daha sonra bir bardağa dilediğiniz kadar buz ilave edin. Üzerine soğuk sütü ekleyin. En üste de hazırladığınız kahveli kremayı ilave edip servis edin.

MOCHA HİNDİSTAN CEVİZLİ BUZLU KAHVE

Malzemeler:

Kreması için:

100 ml. Hindistan cevizi sütü

1 yemek kaşığı şeker

Kahvesi için:

150 ml. cold brew kahve

2 yemek kaşığı çikolata şurubu

1/2 çay kaşığı vanilya özütü

1 çay kaşığı şeker

2 yemek kaşığı kurutulmuş Hindistan cevizi

200 ml. Hindistan cevizi sütü

Yapılışı:

Öncelikle kahve bardağınızın dibine çikolata şurubunu dökün. Üzerine 7-8 adet buz küpü atın. Kahveyi, vanilya özütünü, şekeri, kurutulmuş Hindistan cevizini ve Hindistan cevizi sütünü ekleyin. Aynı anda yan tarafta mikser kabına 100 ml. Hindistan cevizi sütü ve 1 yemek kaşığı şekeri ekleyin. Krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Krema olduktan sonra kahvenizin üzerine kremayı yavaşça dökün. İşte bu kadar… Afiyet olsun.